Alexandru Slusari anunță că fracțiunea Platformei DA a decis în unanimitate inițierea procedurii de sancționare a lui Igor Dodon.

Am decis să pornim în premieră procedura de sancționare a președintelui, ceea ce nu a fost în istoria R.Moldova. Sub aspect juridic sunt păreri diferite... Dar, primul pas care noi facem, propunem crearea comisiei de anchetă privind elucidarea actelor de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon”, a declarat el în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Slusari, proiectul de hotărâre va fi creat astăzi la secretariatul Legislativului.

Astfel, parlamentarii intenționează să examineze averile președintelui și a familiei sale, dar și subiectul cu privire la vacanțele de lux a lui Dodon.

De precizat că potrivit legislației, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați.

Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui