Igor Dodon are încredere în acțiunile și afirmațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo, așa că și el consideră că Veaceslav Platon nu are nicio tangență cu furtul miliardului. O spune chiar președintele, în cadrul unei emisiuni difuzate la un post de televiziune afiliat Partidului Socialiștilor. Mai mult, acesta susține că și autoritățile din Ucraina ar trebui să se clarifice cum a fost posibilă extrădarea acestuia.

„Cât despre domnul Platon... Eu sunt sigur că el are anumite încălcări în viață. Nu este clar ce e cu acel laundromat, știți, atunci când prin băncile moldovenești plecau banii. Iată pe aceste subiecte trebuie de lămurit. În ceea ce privește furtul miliardului, eu înțeleg că, iată așa cum spune procurorul, el (Platon - n.red) nici nu se vede pe acolo. Iată pe altele (dosare - n.r.), să ne lămurim. Dacă omul e vinovat, să răspundă. Așa este corect. Iar faptul că au agățat de el miliardul pentru a nu-i implica pe alții, cred că procurorul trebuie să facă lumină. Și el o va face”, a spus Dodon.

Întrebat cum se face că și autoritățile din Ucraina au dispus extrădarea lui Platon, Igor Dodon a răspuns că și vecinii ar trebui să demareze anchete pentru a vedea cum a fost posibil acest lucru.

„Din punctul de vedere al extrădării, trebuie să se clarifice și în Ucraina, să vadă ce s-a întâmplat, deoarece cum ei l-au extrădat... Dar astea sunt problemele lor interne și înțeleg că ei se clarifică. Și la noi trebuie de văzut cine a adoptat asemenea decizii judecătorești și tot acest proces”

Amintim că, ieri, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că cel care este considerat „raiderul nr.1” în spațiul CSI, a fost condamnat ilegal, întrucât dosarul său ar fi fost falsificat în totalitate. Prin urmare, spunea șeful PG, responsabilii vor iniția procedura de revizuire a sentinței.

Detalii: Procuratura revizuiește dosarul Platon. Stoianoglo: E nevinovat

Anterior, Deschide.MD, scria că Veaceslav Platon ar fi încercat să-și croiască punți spre judecători, așa că aceștia i-ar fi admis, deloc dezinteresat, cererile privind rejudecarea dosarului în care este învinuit de sustragerea a sute de milioane de lei din conturile companiilor „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”.

Conform surselor redacției, fostul deputat le-ar fi plătit sume colosale magistraților de la CSJ și Curtea de Apel care i-au examinat cazul. În ianuarie a acestui an, Platon a obținut ceea ce-și dorea – casarea dosarului, așa că, potrivit unor oameni din sistemul judecătoresc, ale căror nume nu le putem dezvălui, acesta a încercat să-și „rezolve” celălalt dosar, în care este acuzat de delapidarea fondurilor din sistemul bancar, inclusiv BEM.

În cele din urmă, pe 7 mai, Curtea Supremă de Justiție a declarat ca inadmisibile recursurile avocaților lui Veaceslav Platon. Aceștia au depus, după epuizarea căilor ordinare de atac, cereri de anulare împotriva hotărârii judecătorești irevocabile.

Detalii: Eliberarea lui Platon a eșuat. Cererile avocaților, respinse de CSJ

Înainte de Revelionul 2019-2020, Veaceslav Platon a fost escortat la Procuratura Generală pentru audieri, care au durat mai bine de patru ore.

DetaliiVeaceslav Platon este audiat mai bine de 4 ore la Procuratura Generală