Deputații democrați Vasile Bîtca și Ghenadie Verdeș au anunțat că părăsesc fracțiunea PDM și aderă la grupul parlamentar „Pro Moldova”. Aceștia au publicat documentele în care informează președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, despre decizia lor.

Am petrecut și sfârșitul săptămânii trecute acasă, în Nisporeni, în discuții cu oamenii care m-au ales în luna octombrie 2019 să le reprezint în Parlament. Am trecut în revistă și am vorbit despre tot ce se întâmplă în țară și la conducerea ei. Nisporenenii mei sunt mâhniți și supărați, indignați de halul în care au ajuns oamenii și Republica Moldova. Nu am avut răspuns la întrebările lor despre ce s-a întâmplat cu echipa PDM, care a încurcat drumul și cărarea. Nu am avut nici un argument plauzibil, care să motiveze decizia conducerii Partidului Democrat de a face coaliție pentru președintele Dodon. Noi suntem din Nisporeni, la o aruncătură de băț de Prut, de granița Uniunii Europene și, în loc să ne apropiem de Europa, de valorile occidentale, vedem cum cei care au pus stăpânire pe Partidul Democrat ne îndepărtează pe zi ce trece de aceste aspirații ale noastre. Nici conștiința nu mă lasă, dar sunt și obligat de încrederea acordată de nisporeneni să iau atitudine și să nu contribui la acest dezmăț împotriva poporului și al țării. Nu pot fi trădător de țară! Nu pot să-i trădez pe oamenii care m-au votat, pe oamenii care așteaptă de la mine să le reprezint în Parlament interesele lor”, a scris Ghenadie Verdeș.

Parlamentarul este sigur că „vor fi lansate diverse speculații și falsuri” în adresa sa.

„Astfel, vă anunț că, de astăzi, nu mai fac parte din fracțiunea și Partidul Democrat din Moldova. Totodată, vă anunț că mă alătur echipei PRO MOLDOVA. Sper să avem cu toții un bun început de săptămână și un bun început în toate”, a scris Verdeș.

Potrivit lui Vasile Bîtca, oamenii pe care acesta îi reprezintă în Partidul Democrat din Moldova „nu se mai regăsesc în politica pe care o face PDM”, iar nemulțumirea crește pe zi ce trece.

Dragi prieteni, stimați nisporeneni, cunoașteți că mă caracterizează faptele, nu vorbele, iar dragostea față de țară mi-am exprimat-o nu în cuvinte, ci apărând meleagurile cu arma în mână, în timpul războiului de pe Nistru. Am făcut echipă cu voi și pentru voi, pentru a pune umărul la schimbarea în bine a raionului Nisporeni și a întregii țări, prin proiecte de apeduct și canalizare, management al deșeurilor, iluminare stradală, drumuri bune, locuințe sociale și multe altele nu mai puțin importante. Iar munca și dedicarea au fost răsplătite mereu cu încredere oferită prin voturi la alegeri. Organizația Teritorială PDM Nisporeni, formată din patrioți și oameni ai locului, care și-au suflecat mânecile și au muncit cot la cot pentru o viață mai bună pentru fiecare cetățean acasă, în Moldova, a obținut în alegeri printre cele mai multe voturi pentru formațiune și pentru reprezentanții acestora”, a scris parlamentarul.

El a precizat că a luat această decizie „doar pe baza unor valori și principii, pe care, azi, nu le mai găsesc în Partidul Democrat”.

„Credința în valorile democratice, europene, patriotismul și dragostea față de țară nu pot fi cumpărate nici cu un leu, nici cu un euro, nici cu sute de mii sau milioane, cum spun tocmai cei care și-au pierdut aceste credințe nu știm în schimbul a ce. Mă mândresc cu Nisporeni și îmi doresc, în continuare, ca nisporenenii să se poată mândri cu mine”, a punctat el.

În acest sens, fracțiunea PDM a rămas cu 15 deputați, iar coaliția de guvernare PSRM-PDM - cu 52 de parlamentari.