Fostul președinte al României Traian Băsescu a venit ieri într-o vizită fulger la Chișinău pentru a-l acționa în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar''.

Potrivit surselor Deschide.MD, fostul președinte a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău în jurul orei 11:00 iar după trei ore a zburat spre București. Fostul președinte a fost însoțit de Eugen Tomac, deputat PMP dar și încă patru persoane. 

Reprezentanții ambasadei României la Chișinău au declarat reporterilor noștri că vizita lui Traian Băsescu a fost una privată iar potrivit aceeași surse, fostului președinte i-a fost asigurat tot suportul logistic necesar așa cum prevede legislația României, ce se referă la foștii șefi de stat. 

În același context ținem să precizăm că, avocatul fostului președinte al României Traian Băsescu a declarat pentru portalul avocaturii de afaceri din Moldova, Bizzlaw că primul act de procedură, în dosarul Băsescu vs. Dodon, va avea loc în termen de cinci zile de la depunerea cererii de chemare în judecată. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, va fi reprezentat în proces de avocatul Andrei Bivol, de la Casa de avocatură „Hanganu, Tănase & Partenerii”.

Avocatul a mai spus că „norma dată prevede contestarea decretelor președintelui în materie de cetățenie, în decurs de șase luni de la emitere la Curtea Supremă de Justiție. Am urmat procedura prescrisă de legea dată. Odată cu cererea de chemare în judecată am depus și o cerere de asigurare a acțiunii prin care am solicitat suspendarea executării decretului contestat până la soluționarea pricinei”.

Apărarea lui Băsescu susține că cetățenia fostului președinte al României a fost retrasă în mod abuziv și arbitrar, iar decretul șefului statului, Igor Dodon, nu este motivat suficient. În același timp, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu apără în mod direct dreptul la cetățenie, avocatul Andrei Bivol susține că retragerea cetățeniei presupune și retragerea tuturor drepturilor cetățenești oferite de Constituție.

Pe pagina web al Curții Supreme de Justiție se regăsesc următoarele informații cu privire la dosarul - Traian Băsescu împotriva lui Igor Dodon:

Amintim că preşedintele Igor Dodon a semnat în primele zile ale lunii ianuarie decretul prin care fostului preşedinte al României Traian Băsescu îi este retrasă cetăţenia Republicii Moldova, dobândită de acesta cu doar câteva luni mai devreme.