Secretarul de Stat al SUA, felicită cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței. Un mesaj semnat de John Kerry a fost publicat pe pagina de facebook a Ambasadei SUA la Chişinău şi este adresat inclusiv din numele Președintelui Obama și al poporului american.

"Pe parcursul ultimului sfert de secol Statele Unite ale Americii au susținut direct eforturile Moldovei pe calea reformelor democratice și a integrării europene, eforturile de consolidare a statului de drept și combatere a corupției, precum și dorința de a aduce o mai mare prosperitate și securitate pentru fiecare cetățean.

Totodată, acesta dă sigurări că SUA vor susține în continuare țara noastră, inclusiv în vederea soluționării problemei transnistrene.

În prezent și în anii următori vom continua să susținem cele mai frumoase interese și aspirații ale poporului moldovenesc, precum și eforturile în vederea soluționării problemei transnistrene, care să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul hotarelor ei recunoscute internațional.

Așteptăm cu nerăbdare aprofundarea cooperării dintre țările noastre pe viitor și vă dorim un an liniștit și productiv", scrie că în mesajul semnat de John Kerry.

Vom reaminti că în ultima jumătatea de an au avut loc vizite importante pe dimensiunea bilaterală dintre SUA şi Republica Moldova. Un semnal ulterior al susţinerii pe care o are ţara noastră din partea Washington-ului a fost unda verde dată semnării unui acord de finanţare cu FMI.

La fel de important este să precizăm că recent societatea civilă din Republica Moldova a lansat un apel către partenerii externi să nu pună presiune pe Chişinău pentru a accepta condiţii unilaterale din partea Transnistriei. Or mesajul lui Kerry vine să reconfirme faptul că SUA susţine poziţia pe care insistă negociatorii de la Chişinău în procesul de reglementare transnistreană.