Șansele de existență a unui bloc antiguvernamental sunt reale, însă nu o pe o perioadă lungă și doar pentru a-l defavoriza pe Dodon în contextul alegerilor prezidențiale. Opinia aparține analistului politic Antol Țăranu.

„În ultimă instanță nu este exclus că un asemenea bloc ar putea fi format, cu toate că posibilele componente ale acestui bloc sunt eterogene și este absolut evident că ele nu pot guverna o perioadă lungă, dar dacă e să luăm în considerație că un asemenea bloc și o asemenea guvernare poate să se creeze pentru a garanta condițiile de desfășurare a alegerilor prezidențiale, care să-l defavorizeze pe Dodon, care acuma este favorizat prin guvernul care-i aparține, atunci un asemenea bloc este posibil”, a comentat Anatol Țăranu pentru DESCHIDE.MD.

Detalii: DOC // Candu propune opoziției constituirea unui bloc anti-guvernamental

După apelul lui Andrian Candu, președintele grupului parlamentar „Pro Moldova”, în adresa opoziției, de a participa la constituirea unui bloc anti-guvernamental, primii care au dat curs au fost democrații Elena Bacalu, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care astăzi și-au anunțat plecarea din majoritatea parlamentară și fracțiunea PDM. Și-a anunțat plecarea și deputatul PDM Oleg Sârbu, însă nu a spus dacă va da curs apelului liderului „Pro-Moldova”.

Analistul Anatol Țăranu consideră plecarea deputaților o descompunere a PDM care este inevitabilă. Totodată, depinde și cât de generoase vor fi ofertele pentru potențiali democrați care ar putea pleca. 

„PD-ul este un partid în liberă descompunere. Dezagregarea acestui partid nu mai poate fi oprită, fiindcă acest partid a ratat șansa de a se reforma și dintr-un partid al clientelei politice să se prefacă într-un partid ideologic. Influența principală în acest partid o obține totuși grupurile clientelare și ele, practic, domină în acest partid. Descompunerea lui de mai departe este inevitabilă. Problema este cine va oferi anumitor persoane din acest partid mai multe avantaje, fiindcă doar acest criteriu astăzi este pentru dânșii determinant. Toate celelalte lucruri despre care se vorbește este pur și simplu o retorică politică. În ultimă instanță contează interesele patrimoniale, pecuviare, doar ele determină marea majoritate a membrilor fracțiunii parlamentare a PD-ului la acțiuni politice. 

Atunci când Diacov spune că cei 4 deputați au plecat contra sume bune de bani, el ar putea să aibă dreptate. Doar că el trebuie să-și aducă aminte că acești oameni au venit în PD contra acelorași sume de bani care s-au vehiculat în spațiul public. Ei altminteri altfel nici nu pot proceda, dacă se repetă cu o retorică foarte spumoasă. Problema e că cine va oferi avantaje. Descopunerea mai departe a PD și plecarea din partid depinde de cât de generoase vor fi ofertele pentru acei care potențial pot să plece”, susține analistul politic. 

Detalii: Patru deputați democrați au părăsit majoritatea parlamentară și fracțiunea PDM

În acest sens, dacă plecările din PD vor continua, căderea Guvernului Chicu este foarte probabilă. Potrivit analistului, eforturile unei noi guvernări ar trebui să fie îndreptate spre scoaterea scaunului prezidențial de sub Dodon. 

„Majoritatea parlamentară a devenit foarte șubredă, au rămas 54 de deputați. Este suficient să mai plece 4 și majoritatea parlamentară mai mult nu există. Iar 4 oameni este sigur că vor pleca. Din acest punct de vedere căderea Guvernului este probabilă. Această nouă guvernare vine să garanteze condițiile ca la alegerile prezidențiale să scoată scaunul de sub Dodon, care acum beneficiază de avantajele guvernării pe care o controlează. Asta e plata pe care ar putea s-o plătească Dodon, el o să denunțe acest guvern numai din aceste considerente, să-i garanteze confortul la prezidențiale, și împotriva acetui obiectiv, confortul lui Dodon, sunt îndreptate toate eforturile opoziției”, susține Țăranu.