Membrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatul „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu, solicită demisia președintelui comisiei, socialistului Vasile Bolea, pentru demersul „rușinos și nelegitim” la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la sancționarea a trei judecători de la Curtea Constituțională. Potrivit parlamentarului, demisia lui Bolea este unica posibilitate pentru „a spăla imaginea comisiei”.

Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei juridice a Parlamentului am cerut explicații de la președintele comisiei Vasile Bolea care a fost temeiul legal al acelui rușinos și nelegitim demers la CSM cu scopul de a supune, intimida și elimina independența Curții Constituționale! Nu are dreptul un șef de comisie să semneze acte ca președinte fără ca acest subiect să fie discutat în comisie. Nu mai vorbim de conținut. Suntem în fața unui abuz fără precedent. Pentru a spăla un pic imaginea comisiei doar demisia urgentă a președintelui acestuia poate ajuta. Explicații nu au urmat, de demisie nici vorbă. În schimb atacurile și aroganța au curs îndesat. Noi nu vom ceda. Abuzurile vor fi curmate, mai devreme ori mai târziu!”, a scris Sîrbu într-o postare pe rețele sociale.

Amintim că Vasile Bolea a cerut CSM-ului să sancționeze judecătorii Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, prin demiterea lor. Socialistul a invocat că cei trei „au încălcat jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”.

Prin decizia din 5 mai 2020, CSM a respins solicitarea lui Vasile Bolea. Mai exact, magistrații Consiliului Superior al Magistraturii și-au declinat competența în examinarea acestui subiect și au decis remiterea sesizării către Parlament și Guvern care au desemnat pe cei trei membri CCM.

Detalii: Un alt eșec pentru Dodon și PSRM. CSM și-a declinat competența referitor la demiterea magistraților de la CCM