Deputatul Sergiu Litvinenco cere recuzarea judecătorului constituțional, Eduard Ababii, de la examinarea sesizărilor privind împrumutul de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. Parlamentarul face trimitere la informațiile apărute în presă, potrivit cărora acesta ar fi rudă cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

„Informația respectivă, deși a fost relatată cu mult timp în urmă, nu a fost dezmințită nici de Eduard Ababei, nici de Serghei Pușcuța”

Mai mult, acesta afirmă, cu trimitere la declarațiile speakerului, că Pușcuța ar fi fost coordonatorul negocierilor privind Acordul de credit.

„Anterior, la una din ședințele Biroului permanent al Parlamentului, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că anume Serghei Pușcuța, având calitatea de ministru al finanțelor, este persoana care a fost coordonatorul principal al negocierii și încheierii Acordului de împrumut cu Federația Rusă”

Litvinenco mai spune că, potrivit jurisprudenței CEDO, relația de rudenie a unui judecător cu oricare parte dintr-un proces este un element care face să nu se respecte principiul de ”imparțialitate”.

„Altfel spus, nu poate fi considerat imparțial judecătorul care este rudă cu oricare parte a procesului pe care îl judecă. De aceea, dacă informația referitoare la relația de rudenie este veridică, consider că judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei nu poate participa la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut cu Federația Rusă”

Prin urmare, acesta a publicat cererea de recuzare a judecătorului Eduard Ababii de la participarea în cadrul acestui dosar.

Totuși, Litvinenco susține că o va depune la Curtea Constituțională în ziua în care magistrații vor examina sesizarea, dacă Ababii nu se va autorecuza.


Magistrații vor lua o decizie pe 7 mai.

Amintim că Înalta Curte urmează să examineze trei sesizări în privința acordului de împrumut cu Federația Rusă. Autorii susțin că documentul conține mai multe prevederi defavorabile R.Moldova.