Grupul parlamentar „Pro Moldova” a sesizat Procuratura Generală în legătură cu amenințările făcute public de către președintele Igor Dodon la adresa judecătorilor Curții Constituționale. Despre aceasta deputații „Pro Moldova” au anunțat astăzi în cadrul unui briefing.

„Președintele Dodon într-adevăr și-a permis în public să vină cu amenințări, să vin cu șantaj față de cetățeni, față de judecătorii Curții Constituționale, față de deputații din Parlament. Aceste acțiuni sunt nu altceva decât o infracțiune gravă după noi. Am solicitat Procuraturii Generale să inițieze toate procedurile de rigoare”, a declarat Sergiu Sârbu.

Amimtim că Igor Dodon a declarat săptmâna trecută că dacă Curtea Constituțională nu va aproba legea privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro atunci începând cu 1 mai nu se vor achita pensiile și salariile.

„În caz dacă legile blocate ieri vor fi blocate, suspendate de către Curtea Constituțională la cererea câtorva deputați din opoziție, atunci cel mai probabil începând cu 1 mai în R. Moldova nu se vor achita pensiile, nu se vor achita salariile la bugetari”, a declarat Igor Dodon. 

„Cele 1.3 miliarde de lei prevăzute pentru sectorul medical nu vor putea fi finanțate, 1.5 miliarde pentru drumuri nu vor putea fi finanțate. Cele peste un miliard și jumătate suport pentru agenții economici pe diferite programe la fel vor fi blocate”, a mai anunțat Dodon. 

Totodată, Andrian Candu a subliniat că așa cum a anunțat anterior a sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea unor proceduri parlamentare, care ar fost încălcate în timpul examinării legii privind creditul rusesc în Parlament și pot genera precedente periculoase pentru viitor. Liderul Pro Moldova a calificat drept minciună declarațiile oficialilor precum că acordul cu FMI și cel cu Federația Rusă ar fi pentru achitarea salariilor și pensiilor.

Amintim că ieri, 23 aprilie, membrii CC l-au destituit din funcția de președinte pe Vladimir Țurcan și au ales-o în locul acestuia pe judecătoarea Domnica Manole. În aceeași zi, CC a suspendat Legea adoptată de majoritatea parlamentară prin care a fost ratificat Acordul privind creditul în sumă de 200 mln euro, oferit de Republicii Moldova de către Federația Rusă, criticat de către fracțiunile de opoziție din legislativ.