Deputatul Iurie Reniță publică documentul care demonstrează că soția președintelui Igor Dodon, Galina Dodon, are dreptul de semnătură bancară din numele „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălări de bani prin care a fost finanțată ilegal campania prezidențială a liderului neformal al socialiștilor din 2016. Dreptul la prima semnătură o abilitează pe soția șefului statului să se implice în procesul admnistrativ al companiei, iar ceilalți colaboratori, Petru Burduja și Corneliu Furculiță, doar îi acoperă pe adevărații beneficiari ai afacerii „Exclusiv Media” SRL - Igor Și Galina Dodon. Totodată, astăzi, Reniță a trimis o solicitare Procuraturii Generale prin care cere atragerea la răspundere a Galinei Dodon, a deputaților socialiști și altor persoane afiliate direct PSRM, implicați în spălarea de bani prin intermediul „Exclusiv Media” SRL.

„Una din sursele de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federația Rusă prin filiera Bahamas, prin intermediul căreia au fost spălate circa 1,5 milioane euro (33 milioane 389 067 lei moldovenești). Ulterior acești bani au fost „împrumutați” prin intermediul societății „Exclusiv Media” SRL mai multor fruntași PSRM-iști, suma variind între 6,5 milioane și 500 000 lei. De menționat în context că această societate - „Exclusiv Media” SRL - a devenit o verigă importantă în spălarea de bani. Din documentele prezentate anterior, atât publicului cât și Procuraturii Generale, rezultă că în aceste operațiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidențial Igor și Galina Dodon, ultima având dreptul de semnătură bancară din numele „Exclusiv Media” SRL. Dreptul la prima semnătură abilitează titularul (Galina Dodon) să participe la administrarea efectivă a patrimoniului societății comerciale și să se implice în procesul de administrare, ceea ce face diferența distinctă vis-a-vis de alți colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media” (în anexă rog să vedeți Fișa cu specimene de semnături și amprenta ștampilei, în care figurează și cea a Galinei Dodon). Prezența consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiță, în calitate de fondator al „Exclusiv Media" SRL și a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degrabă, o acoperire clasică de a mușamaliza adevărații deținători, beneficiari și factori decizionali ai acestei afaceri - familia Igor și Galina Dodon”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook. 

Parlamentarul este convins că „societatea „Exclusiv Media” SRL este una din afacerile familiei Dodon, cu ramificații multiple de rudenie și interpuși docili, inclusiv cu implicarea (poate chiar decisivă!) a magnatului rus Igor Ceaika, care apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV”, cu o cotă-parte de 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, și deține ambele canale”. Deputatul pune accent și pe faptul că „tot prin această filieră rusească vin și sponsorizările „generoase” ale activității fundației de caritate „Din suflet„ a „primei Doamne”, care potrivit lui, este implicată plenar și primordial în acțiuni cu caracter politico-electoral și mai puțin de binefacere”.

O altă observație făcută de Reniță este faptul că în declarația de avere din 2015, atunci când Igor Dodon era președintele PSRM și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, nu a indicat calitatea de membru al organului de administrare al „Exclusiv Media” SRL, a soției sale Galina Dodon. Dodon a menționat în Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 doar faptul că soția sa Dodon Galina a primit un salariu în mărime de 54.075 lei de la „Exclusiv Media” SRL.

În acest sens deputatul a prezentat următoarele dovezi, care, potrivit lui, ignoră cu bună știință a prevederile legale in vigoare:

1). Fișa nr.2832 cu specimene de semnături și amprenta ștampilei din 02.12.2015 ale PP „Exclusiv Media” SRL;
2). Declarația cu privire la interesele personale pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor;
3). Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor.

Astfel, parlamentarul subliniază că „acțiunile lui Igor Dodon, în calitate de deputat, cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art.3521 din Codul Penal „Falsul în declarații”. Potrivit art.3521 alin.(2) din Codul Penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale este pedepsită cu amendă în mărime de la 400 la 600 unităţi convenţionale (20000 - 30000 lei) sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”. 

Respectiv, deputatul susține că „în examinarea și investigarea imparțială, exigentă și responsabilă a operațiunii de spălare de bani „Bahamas” Procuratura Generală, inclusiv structurile ei specializate, sunt obligate de legislația în vigoare să acționeze în strictă conformitate cu prevederile art. 63 (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar următoarele aspecte: „Interogarea în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune se interzice”.”

Iurie Reniță consideră că, „după prezentarea tuturor documentelor privind implicarea incontestabilă a deputaților Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja în spălarea de bani prin intermediul SRL-ul lui Igor Dodon „Exclusiv Media” prin filiera Bahamas, există suficiente dovezi legale pentru prezența mult așteptată în plenul Parlamentului a Procurorului General cu solicitarea de ridicare a imunității parlamentare a persoanelor susmenționate, toți membri ai partidului socialiștilor, lider „informal” al căruia este actualul șef de stat Igor Dodon”.

Totodată, deputatul a prezentat lista integrală a membrilor-fruntași ai PSRM, care au beneficiat de împrumuturi fără dobânda de la 6,5 milioane până la 500 000 lei prin intermediul societății „Exclusiv Media” SRL pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din anul 2016, conform demersului Procuraturii Anticorupție adresat FISC-ului pentru obținerea informațiilor relevante:

1). Petru BURDUJA;
2). Veaceslav ANGHEL;
3). Corneliu FURCULIȚĂ;
4). Galina DODON;
5). Tatiana STAVER;
6). Ludmila FURCULIȚĂ;
7). Vitalie DODICĂ;
8). Natalia ANGHEL;
9). Maxim LEBEDINSCHI;
10). Vadim FILIPOV;
11). Oleg BODEAN;
12). Veaceslav TOFAN;
13). Artur BORȘ;
14). Ion PÎNTEA;
15). Sava BATOG;
16). Dorin BORDEIANU;
17). Ion GAZEA;
18). Serghei ZAVADȚCHI;
19). Nicolae PAVALACHI;
20). Valerii GARBUR;
21). Gheorghe TATAR;
22). Vasile PORUBIN;
23). Petru CORDUNEANU;
24). Carmena LUPEI;
25). Vasile BOLEA;
26). Dinari COJOCARU;
27). Vladimir ODNOSTALCO.