Deputații PSRM atacă masiv Curtea Constituțională, acuzând magistrații că ar ceda în fața unor „grupări criminale și obscure”, dar uită să spună că anume ei au fost cei care au votat numirea unor noi membri ai Curții. Campania de discreditare a activității CCM vine ca urmare a deciziei Înaltei Curți prin care a fost suspendată intrarea în vigoare a prevederilor acordului de credit de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. Parlamentarii socialiști acuză că în spatele acestei decizii ar sta Vlad Plahotniuc și Ilan Shor, iar Maia Sandu și Andrei Năstase s-ar face complici.

Toți, într-un gând, invocă faptul că, din banii împrumutați de la Federația Rusă, urmau să fie plătite pensiile și salariile, dar nu scot un cuvânt despre prevederile contractuale deloc avantajoase R.Moldova, care, potrivit experților economici, ar putea costa scump bugetul de stat.

Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a scris pe rețele de socializare că „este regretabil că anumite grupări, care au preluat ilegal Aeroportul, acum fac tot posibilul să blocheze suportul Guvernului pentru cetățeni”.

Înțelege deja întreaga țară că, în spatele acestor acțiuni, inclusiv de a prelua controlul asupra Curții Constituționale, stau interesele de a bloca ajutorul pentru oameni, dar și apărarea taxei de sute de milioane de lei de la Aeroportul Chișinău, jumătate din care guvernul vrea să o treacă la bugetul de stat. Constatăm cu îngrijorare că ceva neconstituțional se întâmplă la Curtea Constituțională”, a menționat el.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, afirmă că de decizia Curții Constituționale „se bucură neapărat grupările criminale cu legături strânse cu factorii politici din Moldova, care au deposedat sistemul bancar de miliarde de lei, care au concesionat Aeroportul Internațional Chișinău”.

Oamenii au doar de suferit, pentru că ar putea să rămână fără salarii, fără pensii, fără ajutor social, fără suport pentru business. În schimb, grupările acestea vor păstra acele 9 euro, pe care le percep de pe fiecare pasager la Aeroport și alte beneficii, pe care le-au dobândit pe timpul lui Plahotniuc”, precizează el.

Un alt socialist, Grigore Novac, continuă gândul colegului său, scriind că „gruparea criminală Plahotniuc-Șor, se pare că au preluat controlul asupra Curții Constituționale pentru a-și apăra taxa de la Aeroport”.

Au furat Aeroportul, au păstrat o taxă ilegală din care se îmbogățesc, acum o apără cu toate instrumentele, folosindu-se inclusiv de Curtea Constituțională. Este de neînțeles de ce Maia Sandu și Andrei Năstase au fost atrași în acest joc al grupării Pro-Șor... Opoziția acum vrea ca Moldova să intre în colaps economic și social, iar grupările criminale să preia puterea pentru a fura din nou”, a menționat el.

Vicespeakerul Legislativului, Vlad Bătrîncea, scrie că în urma deciziei de ieri a magistraților CCM, „cetățenii vor fi cu ochii pe Curtea Constituțională”

Gruparea Candu-Șor-Sandu-Năstase blochează împrumutul deja la Curtea Constituțională. Opoziția dorește să blocheze la CC și pachetul de suport pentru cetățeni și mediul de afaceri. Dacă nu vine ajutorul financiar considerabil din Rusia, aprobat de Parlament, cetățenii riscă să rămână fără salarii și pensii. De reparația drumurilor, crearea noilor locuri de muncă etc., nici vorbă. În acest context, facem apel la conștiința clasei politice, în special a politicienilor din opoziție: fiți responsabili”, a scris el.

Și socialistul Vladimir Mizdrenco vorbește despre „oligarhi” care ar vrea să captureze statul.

Oligarhii fugari, Plahotniuc și Șor, vor să captureze din nou statul! Primul pas deja l-au făcut, au capturat o instituție importantă - Curtea Constituțională. Prin intermediul CC, gruparea Pro-Șor va anula ajutorul pentru Moldova și toate politicile sociale ale guvernului. Noi vrem ca oamenii să primească salarii, pensii, ajutor de șomaj, să sprijinim afacerile ca să depășească criza, iar gruparea Pro-Șor, susținută de Sandu și Năstase, blochează aceste acțiuni la Curtea Constituțională”, precizează el.

Iar deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, se pare că este deranjat de demiterea fostului său coleg de partid, Vladimir Țurcan, din funcția de președinte al CCM. Acesta scrie că autorul sesizării la Curtea Constituțională, deputatul „Pro-Moldova”, Sergiu Sîrbu, „are acum un rol de piuliță la tot ce se întâmplă la Curtea Domnicăi [Domnica Manole], iar păpușarii din spate și beneficiarii reali la ce se întâmplă sunt Plahotniuc și Șor”.

Scopul acestor oligarhi, care au ținut statul capturat aproape 10 ani și au furat miliarde de lei din sistemul bancar, au furat Aeroportul Chișinău, este să-și apere banii de la Aeroport care sunt percepuți din taxa pentru fiecare pasager. Poate pentru Plahotniuc și Șor, câteva sute de milioane de lei din taxa de la Aeroport, nu e o sumă prea mare, dar pentru bugetul de stat, care are nevoie de acești bani ca să ajute cetățenii, e mult. "Diaspora" vrea să captureze din nou țara, iar pentru aceasta au nevoie să blocheze plățile pentru salarii și pensii, să nu existe niciun sprijin al guvernului pentru afaceri, să dispară cât mai multe locuri de muncă”, a scris el.

Precizăm că retorica socialiștilor este diametral opusă celei din 16 august 2019, când Parlamentul a votat numirea în funcția de judecător a lui Vladimir Țurcan și Domnica Manole.

Vă prezentăm mai jos doar câteva dintre declarațiile deputaților socialiști de la acea ședință:

Vlad Bătrîncea:Noi considerăm că... doi candidați selectați sunt profesioniști și sunt capabili să lucreze în interesul Constituției Republicii Moldova. Vor fi independenți în luarea deciziilor și, cu certitudine, nu vor permite abordarea voluntară a Legii Supreme... Suntem absolut siguri că ambii candidați nu au probleme cu legea și suntem absolut siguri că candidații care vor fi votați de către Parlament întrunesc absolut toate cerințele legale și au calități necesare pentru a proteja Constituția Republicii Moldova și pentru a respecta normele legale”.

Vasile Bolea:Eu cred că această componență a Curții Constituționale nu va fi influențată politic”.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu, privind suspendarea procedurii de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.

Detalii: Curtea Constituțională a suspendat legea privind creditul rusesc

Înalta Curtea și-a argumentat decizia prin faptul că, în cazul în care motivele invocate de autorul sesizării privind încălcarea articolelor 1, 2, 126 și 129 din Constituție se vor adeveri, ar putea fi afectate principiile fundamentale privind proprietatea statului. Totodată, magistrații au invocat că necesitatea suspendării acțiunii Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 se justifică prin faptul că verificarea constituționalității acesteia ar fi imposibilă după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată.