Procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general, inițiată de Igor Dodon, nu este altceva decât o încercare de a „umbri” declarațiile scandaloase a șefului statului făcute la Moscova. De această părere este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Într-o postare pe Facebook ea menționează că acțiunile șefului statului au de fapt alt scop, decât cel de a-l demite pe Harunjen.

S-a trezit Dodon şi face zarvă la subiect pentru a umbri declaraţiile scandaloase făcute la Moscova”, a scris ea.

Comentând răspunsul Curții Constituționale deputatului liberal-democrat, Grigore Cobzac, Sandu susține că în înţelegerea Curţii, Preşedintele ţării este un birocrat care pune ştampila pe toate hârtiile care i se aduc, fără excepții, inclusiv pe cele emise de „organe ilegale sau cu învingători ai concursurilor mimate”.

Curtea nu doar a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a Procurorului General prin prisma dispoziţiilor constituţionale, dar a și legiferat acţiunile unui organ neconstituţional, menţinând în funcţie un fals învingător. Consiliul Superior al Procurorilor, la data adoptării Hotărârii de desemnare a lui E. Harunjen, nu era format din procurori aleși din cadrul procuraturilor de toate nivelurile şi din reprezentanţi ai altor autorităţi, instituţii publice sau ai societăţii civile, aşa cum prevede legislația, iar membrii CSP, nefiind detaşaţi aşa cum prevede Legea cu privire la procuratură, continuau să fie subordonaţii lui E. Harunjen şi nu au făcut altceva decât să-şi menţină şeful în funcţie”, a mai scris ea.

Amintim că Igor Dodon a anunțat zilele trecută că iniţiază procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Şeful statului a menționat că normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor.