Deputații grupului parlamentar „Pro Moldova” au venit la Curtea Constituțională pentru a contesta prevederile acordului de credit de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. Totuși, reprezentanții Serviciului de pază au anunțat că la moment în clădire nu sunt persoane responsabile pentru a primi documentele.

Am decis să cotestăm acordul de finanțare cu Federația Rusă. Acele 200 milioane de euro în condiții, cel puțin, discutabile. Cu favorizarea companiilor rusești și cu posibilitatea ca creditele persoanelor juridice, private să devină datorie de stat. Considerăm că asemenea prevederi nu au ce căuta în astfel de acorduri de finanțare. Ele contravin intereselor economice ale Republicii Moldova, contravin Constituției Republicii Moldova”, a declarat deputatul „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu.

Totuși, reprezentanții SPPS au menționat că angajații secretariatului Înaltei Curți care ar putea să înregistreze sesizarea vor veni după orele 9-00.

Amintim că potrivit autorităților, împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru susținerea bugetului de stat al țării noastre. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor investiționale. Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Detalii: Comisia Economie a aprobat creditul rus. Opoziția nu a susținut proiectul

Precizăm că în cadrul dezbaterilor din Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, nu a putut răspunde la mai multe întrebări ale reprezentanților opoziției.

Detalii: (VIDEO) Jenant: Pușcuță, în fața deputaților, caută și nu găsește în Acordul cu Rusia, cum este achitată dobânda