Acordul de credit în mărime de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse a fost aprobat de majoritatea membrilor Comisiei Economie, Buget și Finanțe. Documentul a fost susținut de parlamentarii fracțiunilor PSRM, PDM (Vladimir Andronachi și Ghenadie Verdeș) și deputatul neafiliat Alexandru Oleinic. Un alt deputat democrat, Ludmila Guzun, nu a susținut inițiativa respectivă.

De precizat că în cadrul ședinței Comisiei, deputații din opoziție au adresat mai multe întrebări ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuță. Cel din urmă, însă, nu a avut răspuns.

Împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru susținerea bugetului de stat al țării noastre. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor investiționale.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.