Igor Dodon a anunțat că va iniția modificarea Constituției în vederea acordării împuternicirilor suplimentare pentru șeful statului de a dizolva Parlamentul. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă în cadrul dialogului cu presa la Reședința de Stat.

Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră, împreună cu juriștii din aparatul președintelui, practic am identificat calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislație. Cel mai probabil vom avea un referendum de acordare a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin la această etapă”, a declarat președintele țării.

Potrivit lui, cazurile prevăzute de Constituție pentru a dizolva Legislativul „nu sunt reale în condițiile actuale”.

Actuala Constituție presupune dizolvarea Parlamentului dacă pleacă Guvernul sau avem un Parlament nefuncțional. Noi vom solicita a treia posibilitate. Noi vom propune această modificare a Constituției în Parlament, fiind conștienți de faptul că Parlamentul nu o va accepta. Vom merge la referendum național pentru a dizolva acest Parlament și a merge la alegeri parlamentare anticipate”, a menționat șeful statului.