Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră mai necesară anunțarea unui referendum pentru Unirea Republicii Moldova cu România, în contextual în care Klaus Iohannis a demarat, pe 24 ianuarie, procedura de organizare a unui plebiscit național.

„Dacă este Ziua Unirii, nu mai bine se anunţa un referendum pentru Unirea cu Republica Moldova?

Neinspirată decizie. Tema referendumului, anunţată de Preşedintele Iohannis, este înscrisă şi în Strategia de Securitate Naţională aprobată de CSAT, adoptată prin vot de Parlament chiar la solicitarea Domnului Iohannis, dar se află şi în Strategia Anticorupţie pentru perioada 2016-2020, adoptată prin HG chiar de Guvernul Cioloş. Dar, dacă tot voia anunţarea referendumului de ziua Micii Uniri, mai bine îi chema pe români la un referendum pe tema Unirii cu Republica Moldova. Măcar aveam un răspuns ferm al poporului român la elucubraţiile lui Dodon”, a declarant Traian Băsescu.

Precizăm că marți, 24 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată.
Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu.