Igor Dodon susțină că guvernarea și Curtea Constituțională „greșesc amarnic” dacă cred că decizia de azi a CCM privind modalitatea de numire a membrilor Guvernului îl pot forța să ia anumite decizii „nepopulare și antisocialiste”. Despre aceasta el a anunțat în cadrul unei postări pe pagina sa de facebook.

Eu mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acțiunile mele și ale guvernării judecății poporului, decât să mă supun presiunei actualei majorități parlamentare și acoliților lor. Sunt sigur că cetățenii vor fi de partea mea. Și, în general, le recomand guvernanților să nu se joace cu voința poporului”, a menționat Dodon.

Amintim că azi Curtea Constituțională a dispus că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată motivat propunerea primului ministru de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. La rândul său prim-ministrul poate face o altă propunere sau reitera aceeași candidatură pentru funcția de ministru pe care președintele este obligat să o numească.

Amintim că deputații liberali au depus pe 10 ianuarie o sesizare la CCM în care cer explicarea procedurii de numire și revocare de către Președintele Republicii Moldova a unor membri ai Guvernului în legătura cu remanieri sau vacanța funcției. Această necesitate a apărut după ce Igor Dodon l-a demis pe Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu.

Liberalii au solicitat ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă acestei decizii se împotrivește șeful statului care susține că la conducerea ministerului trebuie să vine un „profesionist și patriot”.