Deși Curtea Constituțională este o autoritate independentă care „se supune doar Constituţiei”, Igor Dodon anunță că l-a contactat joi, 9 aprilie, pe președintele CCM, Vladimir Țurcan, pentru a întreba „ce s-a întâmplat” în cadrul ședinței Înaltei Curți când a fost adoptată decizia de a suspenda prevederile legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea.

L-am sunat ieri pe domnul Țurcan, președintele Curții Constituționale, să întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El a venit cu argumente pentru ca această lege să rămână în vigore”, a declarat Dodon.

Potrivit lui, în situația creată există trei soluții:

- Deputații își retrag sesizările depuse la CCM;
- Curtea Constituțională respinge sesizările depuse, declarând drept constituțională legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea;
- Curtea Constituțională acceptă sesizarea deputaților. În acest caz, Guvernul va veni în Parlament cu o nou proiect de lege.

De precizat că potrivit Legii privind Curtea Constituțională, CCM este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova. Curtea Constituţională este independentă şi se supune numai Constituţiei.

La intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului următorul jurămînt: "Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orînduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei".

Detalii: Curtea Constituțională suspendă legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea