Spitalul Republican Bălți, unul dintre cele mai mari din țară, se plânge pe lipsa echipamentului de protecție și a utilajului medical necesar pentru tratarea bolnavilor de noul coronavirus, dar și pe lipsa finanțelor pentru a face achiziția. Într-o scrisoare oficială, directorul instituției roagă implicarea primarului municipiului, Renato Usatîi, și spune că în caz contrar, spitalul riscă să piardă lupta cu COVID-19.

“Numărul de pacienți cu cazuri confirmare este în creștere continuă de la o zi la alta, iar până la ce număr vom ajunge este imposibil de prevăzut. Pentru organizarea procesului curativ și respectării condițiilor de securitate epidemiologice au fost întreprinse mai multe măsuri, care sunt însă INSUFICIENTE, pentru că necesitățile sunt zilnice și cresc odată cu majorarea numărului de pacienți. În același timp, dotarea necorespunzătoare a instituției cu utilaj medical necesar face IMPOSIBILĂ abordarea corespunzătoare a acestei maladii pentru acordarea ajutorului medical necesar pacienților cu COVID-19 pentru tot nordul RM. Spitalul Clinic Bălți NU dispune de mijloace financiare necesare pentru procurarea strictului necesar de utilaj necesar pentru că toți banii alocați de CNAM sunt utilizați pentru necesitățile curente”, se spune în scrisoare.

Printre utilajele necesare care lipsesc din saloane se numără ventilatoare pulmonare staționare - minimum 2 bucăți, videolaringoscop - 1 bucată, monitor pentru monitorizarea funcțiilor vitale - 2 bucăți, pulsoximetru - 10 bucăți.

Șeful spitalului mai semnalează necesitatea achiziționării materialelor de protecție precum: măști, salopete, ecrane, dar și a cel puțin 2.000 de teste pentru testarea personalului care lucrează cu bolnavi de COVID-19. Instituția roagă implicarea primarului în această problemă și atenționează că în caz contrar riscă să piardă lupta cu boala.

Renato Usatîi a declarat la rândul său că a ajutat spitalul și că-l va ajuta în continuare, dar aprovizionarea acestuia cu toate cele necesare este responsabilitatea autorităților centrale, așa cum instituția are statut republican.

“Primăria deja a ajutat cu un milion de lei, au ajutat agenții economici. Dacă nu dă Doamne, vor spune că Primăria nu a făcut nimic, amintesc că spitalul este republican și se subordonează Ministerului Sănătății, domnului Chicu…Și dacă Dodon în urmă cu o lună spunea că instituțiile sunt pregătite, eu repet pentru a 105-a oară că această tehnică nu există. Abia mâine vor să examineze întrebarea la ședința Comisie pentru Situați Excepționale, ceea ce este un lucru absolut iresponsabil. Ce am putut să fac, am făcut. Am asigurat avion care să aducă toate cele necesare, lucru pe care voi îl ignorați. Am asigurat hrană pentru medici pe două luni. Le-am pus la dispoziție hotelul municipal ca să nu mai facă naveta până acasă, unde se tem să ajungă din motive obiective. Le-am oferit apă, sucuri, măști, mii de bucăți. Sunt gata să ajut și în continuare. Discut cu agenți economici, dar nu sunt auzit de nimeni. Azi dimineață am transferat 10.000 de euro tinerilor care produc viziere. Fac tot ce trebuie numai să nu mă împiedice, pentru că problemele apar doar acolo unde sunt ei”, a spus Usatîi.

ru1.md