Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, grupului „PRO MOLDOVA”, dar și deputatul neafiliat Alexandr Oleinic au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională în legătura cu măsurile instituite de autorități pentru susținerea cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Reprezentanții „PRO MOLDOVA” atrag atenția asupra sfidării procedurii de angajare a răspunderii Guvernului „și înlocuirea, de facto, de Guvern a Parlamentului”, astfel depășind grav principiul separației puterilor în stat. La fel, deputații grupului parlamentar atrag atenția asupra faptului că Executivul poate recurge la angajarea răspunderii pentru a pune în „aplicare imediată” a deciziilor adoptate, în timp ce mai multe prevederi din proiectul de lege nu au nicio urgență.

Această angajare de răspundere era necesară pentru a aproba, absolut netransparent, fără consultări, fără avize și expertize, unele modificări care nu au nimic comun cu situația de urgență”, se menționează în sesizare.

Și reprezentanții Platformei DA în sesizarea depusă menționează asupra lipsei de urgență în măsurile asumate de Guvern.

Unele prevederi vor intra în vigoare abia în 2021. Acest fapt demonstrează că modificările operate au fost introduse abuziv, pentru a submina autoritatea parlamentarismului și instituția parlamentară”, menționează deputații PPDA.

Parlamentarii fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au depus două sesizări. Ei atrag atenția asupra încălcării procedurii de angajare a răspunderii, inclusiv a faptului că speakerul Zinaida Greceanîi a semnat legea, chiar dacă Ion Chicu nu a prezentat proiectul în plenul Legislativului. La fel, ei menționează că mai multe prevederi incluse în document nu corespund criteriilor prescrise pentru procedura de angajare a răspunderii.

În ce privește înlesnirile pentru magazinele duty-free, deputații PAS precizează că agentul economic care face livrări va putea solicita restituirea accizelor, facilitate care nu se aplică și altor categorii de mărfuri care sunt comercializate pe teritoriul R.Moldova în mod obișnuit, fără destinație vamală de duty-free. La fel, deputații se referă și expunerea vizibilă a produselor de tutun în spații comerciale, interdicție care urma să fie aplicată de la 20 mai 2020, însă a fost prelungită pentru încă un an.

Deputatul neafiliat Alexandr Oleinic atrage atenția în sesizarea sa asupra faptului că deputații au fost lipsiți de posibilitatea de a audia Guvernul „în fața Parlamentului”. În acest sens, ședința în cadrul căreia Executivul și-a prezentat angajarea răspunderii nu a avut loc.

Mai jos găsiți sesizările deputaților în adresa CCM.

Sesizarea „PRO MOLDOVA”: Sesizarea nr. 51a din 7 aprilie 2020

Sesizarea Platforma DA: Sesizarea nr. 52a din 7 aprilie 2020

Sesizare PAS: Sesizarea nr. 49a din 7 aprilie 2020Sesizarea nr. 50b din 7 aprilie 2020

Sesizare Alexandr Oleinic: Sesizarea nr. 53a din 7 aprilie 2020