Președintele Parlamentului, Andrian Candu, reacționează la declarația șefului statului, Igor Dodon, cu privire la intenția de a anula acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău. Potrivit speakerului, nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine.

Într-o postare pe Facebook, Candu scrie că oficiul NATO deschis la Chișinău este un birou prin care „se asigură o bună comunicare a acestei structuri internaționale cu instituțiile noastre militare”.

Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate.

Oficiul NATO deschis la Chișinău este un birou prin care se asigură o bună comunicare a acestei structuri internaționale cu instituțiile noastre militare. Deci este un oficiu tehnic, de informare și comunicare, nimic mai mult. Ținem să amintim că încă din perioada comunistă au fost puse bazele unor relații de colaborare cu structurile NATO. Militarii noștri au început să fie antrenați în misiuni de pacificare, iar armata moldovenească a avut doar beneficii de pe urma acestei cooperări; la fel și securitatea națională”, a scris speakerul.

Amintim că în cadrul unui interviu, oferit agenției ruse Russia Today, Igor Dodon a declarat că va face „tot posibilul pentru a anula această decizie”.

Precizăm că premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, au semnat, la Bruxelles, în luna noiembrie 2016, un acord privind deschiderea unui Birou de legătura al NATO la Chișinău.

După cum anunța Filip, Biroul de legătură al NATO își va începe activitatea la Chișinău în luna martie.

Guvernul de la Chișinău speră că prin deschiderea acestui Birou va demara o cooperare constructiva cu Alianța Nord-Atlantică, în scopul modernizării armatei Republicii Moldova.