Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache susţine că Republica Moldova ar putea totuşi avea acces la tranşa a doua din asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Declaraţii în acest sens, Tudorache a făcut în cadrul emisiunii Conexiuni de la TVR MOLDOVA.

„Criza provocată de COVID-19 nu ar trebui să reprezinte un cec în alb pentru guvernele atât din UE cât şi a celor partenere. Dar criza este atât de puternică care afectează atât de puternică încât este nevoie de acordarea acestor bani prin proceduri simplificate fără acele condiţionalităţi care în mod normal s-ar aplica la nivel politic sau financiar”, a anunţat Dragoş Tudorache europarlamentar din grupul Renew Europe.

De precizat că în octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat plata de 30 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta a fost prima dintre cele trei plăţi planificate în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară (MFA) către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017.