Preşedintele Igor Dodon iniţiază procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PG a declarat pentru Deschide.MD că Procurorul General, Eduard Harunjen, nu comentează declarațiile politice. Şeful statului spune că normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Drept motiv, Igor Dodon invocă faptul că Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele şase luni să candideze la funcţia de procuror general.

„Totodată, deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce pune la dubiu obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați domnului Eduard Harunjen”, menționează președintele pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Igor Dodon, în această funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia, deţinută într-un mod transparent. „Voi depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv”, spune şeful statului.

Eduard Harunjen a fost numit procuror general printr-un decret al președintelui Nicolae Timofti pe 8 decembrie 2016, la o zi după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat învingătorul concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general.