Partidul Acțiune și Solidaritate își retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău privind obligarea moldovenilor veniți de peste hotare să cumpere polița de asigurare medicală, după ce ieri autoritățile au anulat decizia ilegală prin care conaționalii noștri din diasporă erau obligați să achite prima de asigurare medicală pentru a putea reveni acasă.

„În această situație, PAS își va retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău. Vom insista în continuare ca drepturile tuturor cetățenilor noștri să fie protejate. Autoritățile au datoria să asigure implementarea cu bună credință a procedurilor de repatriere aprobate recent, să autorizeze zboruri suficiente pentru ca toți cei care nu pot rămâne în țara de reședință să poată ajunge acasă și să asigure monitorizarea respectării carantinei de către persoanele revenite în Republica Moldova”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Liderul PAS, susține că „orice om are dreptul să revină acasă, indiferent de starea de sănătate, situația financiară sau vârstă. Astăzi, mai mult decât oricând, Moldova trebuie să fie o casă sigură pentru toți cetățenii săi, în condițiile unei crize majore care ne afectează pe toți. Nimeni nu trebuie neglijat sau uitat, iar cei mai vulnerabili au nevoie acum de grija și empatia noastră, a tuturor.

Amimtim că ieri Comisia pentru Situații Excepționale a operat modificări în decizia sa anterioară care obliga moldovenii, la întoarcerea în țară cu avionul, pe perioada stării de urgență, să achite, până să urce la bord, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Acum, persoanele care traversează frontiera de stat, pe cale  aeriană sau terenstă, pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.