Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, vine cu o reacție după ce presa separatistă de la Tiraspol a acuzat autoritățile de la Chișinău de blocarea procesului de livrare a medicamentelor în regiune. Potrivit oficialului, partea transnistreană recurge masiv la speculații și politizează subiectul privind măsurile întreprinse în lupta cu răspândirea coronavirusului.

Într-un răspuns oferit redacției noastre, Cristina Lesnic a negat faptul că Chișinăul ar obstrucționa activitatea agenților economici. Totodată, ea a menționat că importul medicamentelor destinate locuitorilor regiunii transnistrene se desfășoară fără probleme.

Guvernul are obligația să asigure sănătatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Din acest motiv, a fost aprobată procedura accelerată de autorizare a importului de medicamente în stânga Nistrului, după ce Ucraina a închis frontiera pe perimetrul transnistrean în contextul pandemiei de COVID-19.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) este obligată să asigure inofensivitatea și eficiența medicamentelor pe întreg teritoriul țării. Astfel, cu derogare de la legislația națională, care prevede autorizarea importului de medicamente neautorizate în decurs de 30 de zile, iar după caz în situații excepționale și într-un termen mai restrâns, o comisie specială a AMED examinează documentele depuse de agenții economici înregistrați la ASP și emite autorizațiile de import în termen de 3-5 zile. Niciun lot de medicamente nu a fost reținut în vamă pe o durată mai mare din cauza autorităților de la Chișinău. O reținere în vamă a cinci autovehicule a avut loc din cauza că unul dintre cei trei agenți economici, proprietari ai loturilor de medicamente, nu a prezentat documentele necesare pentru autorizarea importului de medicamente de către comisia de specialitate a AMED.

În acest sens, vicepremierul a dezmințit faptul că autoritățile de la Chișinău obstrucționează activitatea agenților economici.

„Importul de medicamente destinate locuitorilor regiunii transnistrene de către agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, se desfășoară fără probleme. Dimpotrivă, Biroul pentru Politici de Reintegrare a mers în întâmpinare și a propus mecanisme facilitare de import atât a medicamentelor, cât și a produselor alimentare, de uz fitosanitar și a fertilizanților în regiune. În baza demersurilor părții transnistrene, Biroul pentru Politici de Reintegrare înaintează interpelări către autoritățile competente pentru autorizarea operativă  și asigurarea accesului populației din stânga Nistrului la medicamente, produse alimentare, etc.

În schimb, am constatat cu mâhnire că partea transnistreană speculează masiv această situație, lansând acuzații propagandistice la adresa Chișinăului”, a menționat ea.

În acest sens, vicepremierul a venit cu un apel către Tiraspol „să nu politizeze situația, să respecte înțelegerile anterioare, și să informeze agenții economici interesați despre procedurile existente de import a medicamentelor, clare și simple, create special pentru ei”.

În plus, solicit, în rând cu delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control, retragerea imediată a așa-numitelor posturi de control instalate ilegal pe platoul Cocieri”, a precizat Lesnic.

Referindu-se la nemulțumirile autorităților separatiste precum că Chișinăul nu dorește să primească toate testele din Transnistria, vicepremierul a menționat că în baza procedurilor legale interne, în Republica Moldova sunt recunoscute rezultate testelor efectuate doar în laboratoare acreditate – până recent laboratorul Agenției Naționale Sănătate Publică.

ANSP preia probele din stânga Nistrului, care sunt prelucrate la Chișinău, iar rezultatele sunt transmise părții transnistrene în timp util. La data de 2 aprilie, 7 persoane din regiunea transnistreană au fost instruite suplimentar privind prelevarea probelor biologice ce țin de Covid 19. Chișinăul nu speculează pe sănătatea oamenilor și are o abordare pragmatică orientată în exclusivitate pentru cetățeni”, a punctat Cristina Lesnic.

Amintim că, deși numărul celor infectați cu COVID-19 din regiunea transnistreană a început să crească substanțial, autoritățile separatiste din stânga Nistrului au demarat o campanie masivă de dezinformare pentru a-și trece sub tăcere eșecul, dar și lipsa de acțiune și conlucrare cu Chișinăul în lupta cu virusul. Mai exact, aceștia au lansat zvonuri despre o pretinsă stopare a procesului de livrare a medicamentelor de către partea „moldovenească”. Asta deși loturile de medicamente importate de către firmele din Transnistria ajung în regiune în regim normal.

Detalii: Presa separatistă, prinsă cu minciuna. Chișinăul nu a blocat livrarea medicamentelor spre Tiraspol