Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, consideră că decizia autorităților de a impune cetățenii reveniți de peste hotare să-și cumpere polițe de asigurare medicală este, cel puțin, incorectă. În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR Moldova, acesta a opinat că nu este etic să impui asemenea condiționalități, mai ales în condițiile în care aceștia, cel mai probabil, vor reveni peste hotare după depășirea crizei provocate de pandemia cu coronavirus.

„Închipuiți-vă că revine cineva care nu are un loc permanent aici, nu este nici măcar rezident fiscal. E o problemă acum cu pandemia în țara în care s-a aflat ultimii 10 ani, și noi îl obligăm, înainte de a urca în avion pentru a veni în țară, să achite și asigurarea medicală obligatorie. El, probabil, va sta o lună, două și revine în țara de proveniență. Nu mi se pare asta o atitudine etică, cel puțin, și nu e una corectă. Trebuie să schimbăm abordarea față de cetățenii R.Moldova, indiferent unde sunt ei”

Totodată, liderul grupului parlamentar „Pro-Moldova” susține că abordarea autorităților nu este corectă inclusiv pentru că îi obligă să plătească integral asigurarea, în condițiile în care până ieri, acestea puteau fi cumpărate la jumătate de preț.

„Până în data de 31 martie, dacă-ți achitai polița, plăteai doar 50 la sută din ea. Cei care urcă în avion de la Londra sau Verona, de oriunde, trebuie să achite sută la sută. Adică Guvernul nu a putut spune ca ei măcar să achite 50 la sută. Persoanele care dețineau terenuri agricole, aveau alte reduceri”, a opinat Candu.

Toți cei care au contribuit la stabilitatea leului, noi acum le dăm palme”, a conchis fostul speaker al Legislativului.