Grupul parlamentar ProMoldova își exprimă îngrijorarea și condamnă ferm acțiunile guvernării și a președintelui Dodon „de a închide gura presei”, după ce astăzi Consiliul Audiovizualului (CA) a emis o dispoziție pentru furnizorii de servicii media audiovizuale prin care interzice jurnaliștilor să-și exprime la TV și radio opinia lor privind pandemia de COVID-19. Totodată, în cadrul emisiunilor, jurnaliștii trebuie să le interzică invitaților formarea liberă a opiniilor în privința evoluției situației provocate de noul coronavirus.

sssssssssssssssssProMoldova consideră că luni, 23 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a permis CA să adopte hotărâri cu doar 3 membri pentru a asigura CA cu numărul necesar de membri în CA, docili și aserviți care să ia orice decizie care să impună restricții presei.

„Considerăm că această decizie este una abuzivă, încalcă grav prevederile legii și Constituției, nu are nimic comun cu starea de urgență și lupta împotriva pandemiei. Este un atac fără precedent la libertatea presei și liberei exprimări în interes strict politic. Cel mai josnic este că aceste abuzuri grave au loc sub pretextul luptei cu virusul COVID-19”, se arată într-o postare a Pro-Moldova.

Grupul parlamentar face un apel la guvernare în vedere încetării abuzurilor față de presă.

„Facem apel la guvernare și la Comisie să înceteze să folosească starea de urgență în interes politic și meschin de grup. Această pandemie este tragedia noastră comună. Trebuie să luptăm să o combatem împreună, unind eforturile, prin consens național. Dacă se va continua în așa mod, riscăm nu doar să eșuăm în lupta adevărată cu virusul, dar să ajungem la distrugerea tuturor instituțiilor democratice ale Republicii Moldova. Amintim că uzurparea puterii în stat reprezintă cea mai gravă crimă împotriva poporului și nu are termen de prescripție”, se mai arată în declarație.

CA obligă posturile de tv și radio să nu furnizeze publicului alte date decât cele prezentate de către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, care în opinia CA sunt „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare.

Prevederile 4 și 5 ale dispoziției sunt cele care fac ingerință directă în politica editorială a instituțiilor mass-media. 

4. În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.

5. Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).  Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor.

Celelalte măsuri, la fel obligă posturile tv și radio să se transforme în cutia de rezonanță a autorităților.