Deputatul grupului parlamentar „PRO MOLDOVA”, Sergiu Sîrbu, acuză autoritățile de comiterea abuzurilor grave împotriva drepturilor fundamentale ale omului și adoptarea unor decizii „care nu au nicio legătură cu combaterea pandemiei”. Declarația vine după ce Comisia pentru Situații Excepționale l-a data afară pe șeful Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

A-ți crezut că întâmplător s-a introdus în lege sintagma „și alte măsuri necesare”?... Cu sfidarea gravă al art. 60 din Legea cu privire la starea de urgență se instituie noi preceduri de judecată, fapt inadmisbil nu atât prin legea înăși ci fapt interzis direct de art. 54 din Constituție și art. 20 din Legea Supremă! Este limitat direct accesul la justiție! Mai mult ca atât. Prin noua dispoziție oricine poate fi dat afară cum se spune la noi „без суда и следствия”, fapt care anterior era interzis (se putea doar de schimbat procedura de demitere nu și demiterea propriu zisă). În două cuvinte „bespredelul” abia începe”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, anume din acest motiv mulți deputați au criticat extinderea acelor competențe și s-a recurs la depunerea contestației la Curtea Constituțională.

Noi sincer am crezut că această stare de urgență este necesară pentru combaterea virusului. Ne-am greșit. Virusul pentru actuala putere este un pretext. Scopul real este de a se curăța de toți cei incomozi, a institui frica generală și a subjuga tot ce a mai rămas în țara asta! Dragă Comisie - luptați cu virusul și consecințele, nu cu oamenii!”, a precizat Sîrbu.

Deputatul a mai menționat că Republica Moldova a pierdut un „manager extraordinar și un cardiochirurg de talie internațională”.

Amintim că, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis marți seara, fiind acuzat de Ministerul Sănătății de încălcarea procedurilor. Mai exact, fără să informeze Ministerul, Ciubotaru a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat, depistând astfel patru cazuri pozitive de infectare cu COVID-19 la patru lucrători medicali din cadrul SCR cu mult timp înainte ca acest caz să fie anunțat de autorități.