Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea a avut o convorbire telefonică cu Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi, după ce oficialul european a declarat astăzi că scrisoarea fake publicată de consilierul lui Igor Dodon, Ernest Vardanean, a încercat să pună în lumină proastă Uniunea Europeană. 

„Ambii oficiali au subliniat importanța unei comunicări publice corecte pe subiecte ce vizează dialogul RM-UE, precum și contracararea dezinformării și știrilor false. În acest sens, ministrul Oleg Țulea a dezaprobat ferm cazul recent privind apariția în presa moldovenească a scrisorii fabricate în adresa unui înalt oficial european”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Totodată, MAIEI menționează că, oficialii au convenit să rămână în contact strâns pentru coordonarea acțiunilor.

Amintim că mai mulți oficiali europeni au venit cu critici în adresa autorităților de la Chișinău după ce mai multe portaluri de știri din R.Moldova, inclusiv consilierul lui Dodon, Ernest Vardanean, au publicat o presupusă „scrisoare” adresată de către Maia Sandu reprezentanților UE prin care s-a solicitat instituirea a unui „embargou motivat politic” la exportul produselor moldovenești.

Într-o postare pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Acțiune Externă al UE, Peter Stano, a scris că această scrisoare este o încercare de a pune UE într-o lumină proastă.

Este important să condamnăm astfel de încercări inacceptabile. UE rămâne angajată să sprijine reformele și să îmbunătățească viața cetățenilor din Moldova”, se menționează în anunț.

Totodată, comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, cu care a discutat telefonic Oleg Țulea, a reacționat la falsul socialiștilor. 

Voi sublinia faptul că campaniile de dezinformare motivate politic împotriva UE pe parcursul săptămânii trecute sunt inacceptabile și subminează relațiile noastre”, a precizat el.

De precizat Oliver Varhelyi l-a primit la începutul lunii martie pe Igor Dodon la Bruxelles. Atunci, serviciul de presă al Administrației președintelui a anunțat că autoritățile legislative și executive ale Republicii Moldova „sunt disponibile să desfășoare întâlniri directe cu conducerea Comisiei Europene pentru a informa partenerii noștri, în mod obiectiv și detaliat, despre prioritățile politicii interne și externe a țării”. Menționăm că la acea întrevedere a participat și Vardanean, unul dintre cei care a promovat pe rețele sociale „scrisoarea” Maiei Sandu.

 

 

 

 

Amintim că șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, a reacționat la informația privind expedierea, de către Maia Sandu, a unei „scrisori” reprezentanților Uniunii Europene prin care s-a solicitat instituirea a unui „embargou motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Potrivit lui Michalko, astfel de fake news-uri pun UE într-o lumină negativă în ochii cetățenilor moldoveni.

Detalii: Michalko „dezgustat și revoltat” de fake news-urile lansate de consilierii lui Dodon: Discreditează UE

Detalii: Sandu: În timp ce toată lumea este îngrijorată de criza provocată de pandemie, Dodon este preocupat de fabricarea și răspândirea minciunilor