Deputații PPDA propun un proiect de lege, „menit să soluționeze legal problema staționării întreprinderilor în situația de criză epidemiologică și disponibilizarea temporară a angajaților”. Potrivit vicespeakerului Parlamentului, Alexandru Slusari, la moment „statul cam s-a spalat pe mâini și a lăsat să certe patronii și salariații între ei în condițiile insuficienței acute de mijloacele financiare la întreprinderi”.

Propunem ca în situația de criză epidemiologică în cazul sistării activității întreprinderilor, patronii și statul să împartă sarcina financiară pentru susținerea angajaților. Angajatorul ar achita 1/3 , iar bugetul social ar plăti 50% din salariile persoanelor, trimiși forțat acasă. Totodată, propunem ca statul să aibă grijă și de patentari-comercianți, care suferă enorm după închiderea piețelor. Pentru marea majoritatea din ei acest comerț cu amănuntul a fost unica sursa de existență”, susține Slusari.

Parlamentarul atrage atenția asupra faptului că, la moment, sunt afectate drastic antreprenori din domeniile alimentația publică, comerț, turism, transport de toate tipuri, hoteluri, textil.

În foarte scurt timp se vor diminua substanțial exporturi și remitenții. Plus șomerii nu vor avea unde pleca peste hotare”, precizează el.