Curtea Constituțională anunță că va pronunța marți, 24 ianuarie, hotărârea privind interpretarea art. 98 alin. (4) si (6) din Constituție, în parte ce ține de partajarea competențelor Președintelui Republicii Moldova și ale Prim-ministrului, în caz de remaniere guvernamentală.

Amintim că deputații liberali au depus pe 10 ianuarie o sesizare la CCM în care cer explicarea procedurii de numire și revocare de către Președintele Republicii Moldova a unor membri ai Guvernului în legătura cu remanieri sau vacanța funcției.

Constituția nu spune dacă președintele Republicii Moldova are dreptul la veto, să respingă numirea unui membru de Guvern. Noi am solicitat ca Curtea Constituțională să interpreteze în ce situații președintele poate respinge o candidatură, de câte ori”, a declarat atunci liderul PL, Mihai Ghimpu.

Funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă după ce Igor Dodon l-a demis pe Anatol Șalaru la inițiativa președintelui PL. Liberalii solicită ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă acestei decizii se împotrivește șeful statului care susține că la conducerea ministerului trebuie să vine un „profesionist și patriot”.