Ex-consilierul prezidențial Cristian Hrițuc declară că tare și-ar dori ca socialitul Vlad Bătrâncea, Igor Dodon și restul PSRM-iștilor nu o să rupă cutiile de medicamente așa cum „respectabilul” deputat a rupt harta României în Parlament.

„România o să exporte medicamente în Republica Moldova. Pentru ei special a fost făcută o excepție. Politicienii de la Chișinău pot vedea încă o dată cine este la greu alături de Moldova. Mi-aș dori ca să nu își rădă în sinea lor, cum fac deseori când România îi ajută, și să creadă că au păcălit pe cineva. Sunt sigur că Bătrâncea, Dodon și restul PSRM-iștilor nu o să rupă cutiile de medicamente așa cum ”respectabilul” deputat a rupt harta României în Parlament. Pentru prietenii mei de peste Prut: stați acasă, diestanțați-vă social și limitați ieșire atât cât se poate. Să fim sănătoși”, scrie Hrițuc pe pagina sa de Facebook . 

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății anunță că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.

„Această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe”, se spune în comunicatul de presă. 

Prin această măsură decisă de autoritățile române, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova.

România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.