Probabilitatea creării unei alianțe dintre PDM și PSRM este foarte mare, deși democrații ar urma să piardă în urma acestui „parteneriat politic”. De această părere sunt mai mulți comentatori politici.

Contactat de reporterul Deschide.MD, directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a declarat că, la momentul actual, Partidul Democrat este „în proces de destrămare”, iar liderii partidului au nevoie de „o perioadă de relaxare și liniște” și nu doresc alegeri anticipate.

Părerea mea, ar fi fost mai bine dacă PDM ar rămâne în situația existentă – susținea guvernul minoritar pentru a avea câmp de manevră. Lucru problematic pentru PDM este că dacă intră în alianță guvernamentală cu PSRM, devin și aliați pentru prezidențiale. De aceea, ar fi trebuit mai bine să aștepte până la prezidențiale și atunci să joace jocul așa cum le-ar conveni mai bine”, a declarat el.

Potrivit analistului Anatol Țăranu, o coaliție dintre democrați și socialiști ar putea dura până la alegerile prezidențiale din toamna 2020.

Clar că această coaliție nu va rezista până în 2023. De fapt, această coaliție se face pentru alegerile prezidențiale. Asta ar fi termenul limită pentru această coaliție. Totul depinde de rezultatele scrutinului”, a menționat el.

Totodată, Anatol Țăranu nu a exclus că perchezițiile de la Banca Națională și reținerea viceguvernatorului Aureliu Cincilei, soțului deputatului democrat Ruxanda Glavan, ar fi un semnal pentru parlamentarii care „se gândesc” la propunerea de a părăsi PDM și de a adera la grupul „PRO MOLDOVA”, condus de Andrian Candu.

Amintim că astăzi are loc prima rundă de discuții între grupurile de lucru PSRM-PDM privind crearea unei coaliții de guvernare. Potrivit mai multor surse, PDM ar urma să obțină funcțiile de ministru al Apărării (Alexandru Pânzari), ministru al Educației (Igor Șarov), ministru de Externe (Oleg Țulea), ministru al Economiei (Sergiu Răilean), ambasador al R.Moldova la București (Monica Babuc).

SURSE // Cine sunt cei doi oameni PDM cu șanse reale de a ocupa fotolii la Educație și Apărare în viitorul Guvern PSRM-PD

SURSE // Cine sunt apropiații PDM care ar putea conduce Externele și Economia

Un fruntaș PDM va ocupa funcția de ambasador al R. Moldova în România

De precizat este și faptul că Procurorii anticorupție au descins astăzi la BNM, iar martori care se află la fața locului au confirmat pentru Deschide.MD că viceguvernatorul Aureliu Cincilei a fost reținut. Acesta este și soțul deputatei PD Ruxanda Glavan.

Asta după ce ieri Andrian Candu a declarat în cadrul unei emisiuni TV că cel puțin 10 deputați PDM ar putea părăsi fracțiunea și s-ar putea alătura grupului Pro-Moldova. 

UPDATE // PA au descins la BNM cu percheziții. Confirmat, Aureliu Cincilei reținut