Partidul Democrat din Moldova va purta discuţii pentru revenirea la guvernare. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul Naţional Politic al formaţiunii, care s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta evenimentele politice din ţară, dar şi situaţia din partid, după recentele plecări ale câtorva membri.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, Partidul Democrat condamnă practicile abuzive de intimidare şi hărţuire folosite în trecut de fosta conducere a PDM şi preluate de foştii membri ai formaţiunii care au plecat recent din partid.

”Partidul Democrat înţelege că acţiunea politică a foştilor colegi, ghidată de o frustrare copleşitoare tributară trecutului, este tot atât de sinceră ca şi atitudinea fostei conduceri a formaţiunii faţă de problema invalidării alegerilor în Chişinău din 2018 sau faţă de investigarea fraudei bancare”, se arată în declaraţia adoptată astăzi de CNP.

În cadrul şedinţei, PDM a luat act de faptul că un eventual dialog cu blocul ACUM a eşuat, întrucât liderii acestuia îşi doresc alegeri anticipate pentru a reveni în Parlament şi sunt deja cu gândul la alegerile prezidenţiale. PDM consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluţie şi că acestea vor avea efecte negative, pentru că şi 2020 ar deveni un an pierdut, la fel ca 2019.

Întrucât Partidul Socialiştilor şi-a manifestat deschiderea pentru un posibil dialog şi o guvernare care să împartă responsabilităţile cu PDM, membrii Consiliului Naţional Politic au delegat şi împuternicit reprezentanţii Partidului Democrat, care să poarte discuţii cu PSRM, în anumite condiţii.

”Trebuie să fim sinceri: noi şi PSRM avem diferenţe majore de ideologie. Şi acest lucru va rămâne aşa. Partidul Democrat rămâne un partid pro-european. De aceea, în cazul unor eventuale discuţii, vom pune în prim plan, ca priorităţi, parcursul european şi o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relaţii bune cu vecinii România şi Ucraina, integritatea teritorială a ţării, securitatea statului, inclusiv securitatea şi independenţa energetică, valorile identitare (limba şi istoria). Acestea sunt pentru noi linii roşii şi numai în aceste condiţii pot avea loc anumite discuţii”, le-a spus celor prezenţi preşedintele PDM Pavel Filip.

Membrii Consiliului Naţional Politic au menţionat că în perioada în care a fost la guvernare, Partidul Democrat a demonstrat că poate face lucruri concrete şi că are oameni profesionişti în echipă.

”S-o spunem deschis, e criză de oameni în instituţiile statului. Este lipsă de specialişti, mai ales de oameni instruiţi şi calificaţi, care înţeleg bine administrarea ţării. Acesta a fost şi motivul pentru care blocul ACUM a plecat de la guvernare. După ce au dat afară sute de specialişti din ministere, şi-au dat seama că nu au cu cine lucra şi s-au speriat. PD însă are oameni cu experienţă, noi am demonstrat că ştim cum şi putem să facem fapte pentru oameni”, a declarat liderul PD la eveniment.

Discuţiile urmează să înceapă în următoarele zile, după care partidul va lua o decizie.

Tot astăzi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a convocat astăzi Consiliul Republican unde a fost luată decizia de a iniția negocieri cu Partidul Democrat din Moldova în vederea creării unei coaliții de guvernare, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Vezi și: NEWS ALERT // PSRM anunță că negociază cu PDM crearea unei coaliții