Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, ambasadorul Mircea Geoană, informează site-un oficial al Alianței Atlanticului de Nord. Întâlnirea a avut loc astăzi, 4 martie, la sediul NATO.

Potrivit unui comunicat la MAEIE, printre subiectele discutate de cei doi au fost prioritățile în agenda de cooperare Republica Moldova - NATO, inclusiv elaborarea unui nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), implementarea Pachetului de Asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității, dar și promovarea activităților de diplomaţie publică.

Ministrul Aureliu Ciocoi a mulţumit pentru expertiza și asistența organizației oferită Republicii Moldova de-a lungul anilor și a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru continuarea dialogului politic şi cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în domeniile de interes. În particular, a fost subliniat angajamentul autorităților Republicii Moldova pentru trasarea domeniilor prioritare de interacțiune cu Alianța pentru perioada 2020-2022 în cadrul noului Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului.

La rândul său, Mircea Geoană a reconfirmat sprijinul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, exprimând susținerea organizației pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectul pentru statutul de neutralitate a ţării. Oficialul NATO a apreciat contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității în Europa prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR din regiunea Kosovo. De asemenea, a fost exprimată disponibilitatea Alianței de a sprijini în continuare procesele de reformare și modernizare din Republica Moldova, în baza solicitărilor autorităților de la Chișinău.

Menționăm că, ieri Aureliu Ciocoi a mers împreună cu Igor Dodon la Bruxelles. Șeful statului a avut trei întrevederi cu Maiestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor și conducătorii regiunilor Flandra și Valonia. 

Vezi și:

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, se va vedea mâine cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Mesajul comisarului european Olivér Várhelyi la întrevederea cu Dodon: Sprijinul UE este bazat pe condiționalități

Bilateral meeting between NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană and the Minister of Foreign Affairs and European Integration of the Republic of Moldova, Aureliu Ciocoi

Bilateral meeting between NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană and the Minister of Foreign Affairs and European Integration of the Republic of Moldova, Aureliu Ciocoi