Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Olivér Várhelyi, are așteptări mari de la autoritățile R. Moldova. După întâlnirea de ieri, 3 martie, cu președintele Igor Dodon, acesta a spus că așteaptă ca autoritățile moldovenești să rămână angajați în punerea în aplicare a reformelor, în special în justiție și în combaterea corupției.

Așteptările sale vin în contextul sprijinului UE, care este bazat pe o condiționalitate strictă și respectarea statului de drept, a standardelor democratice și rezultate concrete ale reformelor.

Olivér Várhelyi mai menționează că a discutat cu Igor Dodon, despre cele mai recente evoluții politice și implementarea reformelor, subliniind că UE s-a angajat în asocierea politică și integrarea economică a R. Moldova, pentru a oferi beneficii tangibile cetățenilor moldoveni.

În cadrul unui material video, postat de Dodon, acesta menționează că „a discutat cu Olivér Várhelyi despre parcursul european al R. Moldova și a reconfirmat poziția fermă a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele și implementarea acordului de asociere cu UE”.

În acest context, menționăm că, premierul Ion Chicu spunea anterior că este prematur să fie depusă o cerere de aderare la UE, având în vedere că șansele să fie aprobată sunt foarte mici. Într-un interviu pentru presa rusă, în decembrie 2019, acesta spunea că în Uniunea Europeană „s-a cam redus tendința de extindere”. În același interviu, prim-ministrul s-a pronunţat pentru promovarea unei „politici externe echilibrate”, pentru dezvoltarea cooperării „cu Vestul şi cu Estul” şi pentru restabilirea parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă.

Amintim că, întâlnirea lui Dodon cu Várhelyi a fost mai mult o întâlnire bilaterală, cu un reprezentant de partid, decât cu un comisar european. Olivér Várhelyi făcând parte din partidul „Fidesz”, condus de prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán.

La începutul lunii februarie ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, anunța că prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, va întreprinde în timpul apropiat o vizită în R. Moldova și că Budapesta va trimite „doi diplomați experimentați pentru a ajuta Chișinău în ceea ce privește integrarea europeană a țării”.

În cadrul unei întrevederi anterioare cu Orbán, Dodon spunea că mizează pe suportul Ungariei în pastrarea si consolidarea statalității Republicii Moldova.

De notat faptul că, Viktor Orban este considerat un prieten al președintelui rus, Vladimir Putin, în Uniunea Europeană. Ungaria este statul care s-a opus în mai 2016 prelungirii automate a sancțiunilor europene impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina. În februarie 2016, în timpul vizitei efectuate la Moscova premierul Orban l-a asigurat pe președintele Putin că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova și că sancțiunile impuse Rusiei un vor fi prelungite în „mod automat”.