Fostul ministru de externe, Nicu Popescu, susține că Federația Rusă a încurajat și alimentat conflictul armat de pe Nistru prin acțiuni politice, diplomatice, mediatice și militare. Într-o postare pe pagina sa de facebook, fostul șef al diplomației moldovenești scrie că „astăzi asistăm la un atac frontal asupra principiilor de bază ale diplomației noastre legate de soluționarea conflictului transnistrean”.

Pe 2 martie 1992 a fost scrisă o filă neagră în istoria Republicii Moldova: conflictul armat de pe Nistru. Federația Rusă a încurajat și alimentat acest conflict prin acțiuni politice, diplomatice, mediatice și militare. Propaganda deșănțată împotriva Independenței Moldovei a fost una dintre principalele cauze în izbucnirea conflictului, iar forțele militare ruse au acționat și intervenit pe față în sprijinul forțelor separatiste și împotriva statului Republica Moldova”, scrie Popescu

Totodată, acesta spune că, în loc să ceară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, actuala guvernare, împreună cu președintele, a preluat necondiționat poziția Kremlinului față de acest conflict.

Astăzi asistăm la un atac frontal asupra principiilor de bază ale diplomației noastre legate de soluționarea conflictului transnistrean. În loc să se ceară respectarea angajamentelor de la Istanbul privind retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei, Președinția și Guvernul Moldovei au preluat necondiționat poziția Ministerului de Externe al Federației Ruse prin care această retragere trebuie „sincronizată” cu reglementarea politică a conflictului! În loc să se solicite lansarea unei misiuni civile de menținere a păcii și respectarea neutralității constituționale a țării, în plan internațional se promovează fantoma „recunoașterii internaționale a neutralității”. Această inițiativă nu numai că este contrară dreptului nostru suveran de a decide ce politică externă avem, dar va putea fi utilizată și pentru a deturna relațiile noastre cu UE și SUA”, mai scrie acesta.