Pemierul Pavel Filip susține că declarațiile președintelui Igor Dodon privind renunțarea la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană rămân doar declarații la nivel politic și că atât Guvernul cât și majoritatea Parlamentară se axează pe calea europeană.

La începutul ședinței Guvernului de astăzi premierul a spus că ieri și azi a fost pus în situația să facă mai multe precizări referitor la aceste declarații ale președintelui Dodon.

„Astfel de declarații nu vor avea nici-un fel de aplicare practică la Chișinău. Guvernul nu va accepta în nici-un fel așa ceva. Acest acord este unul din pilonii noștri strategici pe care se bazează Guvernul. Avem regim liberalizat de vize, avem un acord de finanțare macrofinanaciară în valoare de 100 de milioane de euro și dacă cetățeanul simplu nu a simțit aceste investiții ale UE nu este vina Uniunii Europene dar a administrației de la Chișinău”, a spus Filip. 

Permierul s-a referit și la declarația președintelui Dodon referitor la un memorandum cu Uniunea Euroasiatică .

„Declarația privind Uniunea Euroasiatică a domnului Dodon este doar o declarație politică care nu poate fi pusă în aplicare fără acordul Parlamentului și Guvernului. Am spus și anterior atât premierului rus Medvedev dar și președintelui Putin că nu văd oportun o discuție UE - Moldova - Federația Rusă. Noi avem relații aparte cu Uniunea Europeană iar altă relație cu Federația Rusă. Vom încerca să găsim soluțiile necesare anume în acest format. Am colaborat până acum cu Federația Rusă, am avut și o comisie economică comună. M-am bucurat și ieri să aud că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a accentuat necesitatea unor discuții și cu guvernul Republicii Moldova, având în vedere competențele președintelui pe subiectele importante de politică externă”, precizează prim-ministrul. 

Amintim că ieri Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat ieri că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova în anul 2014

Tot ieri șeful statului a amai menționat că intenționează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatică care nu va fi în contradicție cu alte acorduri semnate de Republica Moldova. Dodon l-a rugat pe Putin să primească republica Moldova în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.