Moscova i-a cerut lui Igor Dodon să-l demită pe actualul șef al SIS, Alexandru Esaulenco, iar în locul său urma să fie numit Artur Gumeniuc. Cel puțin asta susține liderul „Partidului Nostru” și actualul primar de Bălți, Renato Usatîi. Invitat la emisiunea „În centrul atenției” de la Publika TV, acesta a declarat că planurile lui Dodon, însă, au fost date peste cap de Occident.

Acum o lună spuneam că Igor Dodon vrea să-l înlăture pe actualul șef al Serviciului de Informatii și Securitate, Esaulenco, iar în locul său să-l numească pe Artur Gumeniuc. Au început de la baptiști și au terminat... De fapt, presiunile pe Igor Dodon au început de peste hotare, deoarece Esaulenco a coordonat dintotdeauna toate operațiunile antirusești, fiind, pe vremea lui Plahotniuc, vicedirector (n.r. SIS). El era responsabil de operațiunea cu Rogozin, când avionul lui a făcut cale întoarsă, avea legătură cu „alungarea” diplomaților ruși etc. Astfel, Dodon, care s-a apucat să îndeplinească acest ordin, l-a și făcut praf. Acum el are neplăceri din această cauză. L-au chemat unii parteneri din Occident și i-au spus: „Nu pune mâna pe Esaulenco, pentru că vei avea probleme”. S-a încheiat totul cu faptul că Dodon a sunat în afara țării și a zis: „Nu pot să fac nimic cu Esaulenco, haideți să-l lăsăm ca pe o punte de dezinformare”. Înțelegeți? E de râs! Ce vedem noi zilnic pe internet? Mai bine să mă arate cu barosul demontând construcții ilegale, decât... ați văzut asta: „Alo, tanti Nina? Sunt președintele Igor Dodon”. Și toată țara moare de râs”, a dezvăluit Usatîi.

În cadrul aceleiași emisiuni, Renato Usatîi a declarat că o parte dintre deputații socialiști și o parte dintre cei democrați ar vrea să părăsească formațiunile, dar Igor Dodon este cel care încearcă să-i mențină în cadrul formațiunilor.

Dodon trage de timp și încearcă din răsputeri să țină o parte a deputaților socialiștii care vor să plece. O parte a deputaților democrați este deja cu valizele făcute. Totuși, dacă alegerile parlamentare anticipate nu vor fi organizate înainte de cursa prezidențială, acestea vor avea loc, cu siguranță, după prezidențiale, iar democrații vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei acolo unde au ajuns liberalii și toți cei care au colaborat cu Vladimir Plahotniuc...

Acesta a ținut să sublinieze că anunțase anterior despre rupturile din interiorul Partidului Democrat.