Dacă UE vrea să mențină Republica Moldova în sfera sa de influență și să asigure întoarcerea către democrație, atunci întoarcerea lui Vlad Plahotniuc este singura soluție care ar putea să realizeze integritatea teritorială a statului. O creștere a presiunii din partea UE este necesară pentru a asigura reformele instituționale, totodată SUA au greșit atunci când nu l-au susținut pe Plahotniuc, este concluzia unei analize apărute portalul USnews.

Republica Moldova rămâne cea mai săracă economie de pe continentul european, iar acum se îndepărtează tot mai mult de euroatlantism, de idealurile americane și integrarea europeană și tot mai mult își consolidează relațiile cu Rusia, se arată într-o analiză de pe USnews.

Din păcate, SUA nu mai pot să amâne acțiunile lor în Republica Moldova. În această țară s-a format o dictatură susținută de Moscova, iar președintele ei este o persoană ale cărui rude au afaceri comune cu oligarhii conectați la Kremlin, în timp ce președintele însuși îi persecută pe oponenții săi pro-occidentali.

În pofida cumătrismului și a corupției, Republica Moldova se afla în afara influenței ruse datorită oamenilor de afacere orientați pro-occidental, inclusiv a lui Vlad Plahotniuc și a coaliției create de Partidul Democrat. Plahotniuc a fost singurul care putea să se opună actualului președinte, Igor Dodon. Însă, după ce Plahotniuc a decis să părăsească țara în luna iunie a anului trecut, Dodon a început să direcționeze R. Moldova dinspre UE spre Moscova, cu care are acum legături strânse.

După alegerile din 2019, a fost formată o coaliție șubredă între PSRM și Blocul ACUM, de care SUA nu au fost tare entuziasmate, susținând în alegeri PAS-ul Maiei Sandu. SUA s-au exprimat în felul următor: „Salutăm schimbarea democratică în Moldova”. Peste șase luni, Dodon a înlăturat-o pe Maia Sandu de la putere.

Într-un final, Dodon a reușit să impună o agendă pro-moscovită și a semnat cu Rusia contractul de livrare a gazelor, punând în pericol securitatea energetică a statului. Încercările agresive ale lui Dodon de a inhiba un alt tip de gândire, venit din partea opoziției pro-europene, provoacă o îngrijorare serioasă.

Republica Moldova s-a transformat într-un stat autoritar de tip monopartid cu grave probleme și care nu-și are locul în Europa. Nici UE nici SUA nu propun nicio soluție, fapt ce are un impact negativ asupra R. Moldova și asupra regiunii la general.

Comunitatea diplomatică a SUA trebuie să negocieze cu oameni care pot schimba cursul țării, dar să nu ardă poduri. Plahotniuc este o figură cheie, iar partidul său a fost de orientare pro-occidentală până în anul 2019.

Plahotniuc a fost singurul element de contrapondere pentru Dodon, iar măsurile luate de SUA, inclusiv neoferirea posibilității de a se afla în SUA, au fost contraproductive. SUA, acționând împotriva singurei forțe anti-Dodon, a creat impresia generală de consolidare în jurul guvernării socialiste. Dodon nu ezită să se laude că este susținut atât de Rusia, cât și de SUA.

Dacă UE vrea să mențină R. Moldova în sfera sa de influență și să asigure întoarcerea către democrație, atunci întoarcerea lui Plahotniuc este singura soluție care ar putea să asigure integritatea teritorială a statului. O creștere a presiunii din partea UE este necesară pentru a asigura reformele instituționale.

Cât de rău nu ar fi Plahotniuc, el a căutat să îmbunătățească relațiile cu NATO. El a blocat accesul militarilor ruși în Transnistria și a blocat astfel planurile de federalizare a țării și transformării acesteia într-un aliat apropiat al lui Putin.

Dacă SUA nu vor lua măsuri astăzi, pentru a întoarce toate părțile interesate în procesul politic, R. Moldova nu va putea evita soarta Ucrainei. Autorii au făcut apel către comunitatea diplomatică ca să se implice înainte de a fi prea târziu.