Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat în cadrul întâlnirii cu studenții de la Universitatea de Stat de Relații Internaționale de la Moscova că nu va acredita noii ambasadori propuși de Guvern. Dodon a subliniat, referindu-se la Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, că este inadmisibil ca un diplomat să rămână în funcție după ce a făcut declarații împotriva președintelui.

Dodon l-a întrebat pe prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, cum acesta are de gând să acrediteze noii ambasadori pe viitor, dacă nu acceptă cererea de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova la București? Președintele a subliniat că dacă vor apărea mai multe disensiuni de acest gen între Președinție și Guvern, acestea nelămuriri se vor regăsi în cadrul unui referendum privind competențele președintelui. 

„Am avut diferite inițiative față de Guvernul de la Chișinău. De exemplu, ambasadorul Republicii Moldova face o declarație împotriva președintelui țării. Imaginați-vă că într-un stat, un ambasador care este numit prin decret prezidențial, critică președintele. Ce reacție trebuie să urmeze? Retragerea! Eu am propus să fie retras ambasadorul. Am o întrebare simplă față de prim-ministru – dar cum veți numi noii ambasadori? Veți fi nevoit peste două săptămâni să acreditați noii ambasadori – 20 – 30 de ambasadori. Credeți că eu voi semna decretele dumneavoastră?”, a subliniat Igor Dodon la întâlnirea cu studenții de la MGIMO.  

Amintim că Ambasadorul Mihai Gribincea a declarat într-o emisiune la Digi24 că disputa din jurul cetățeniei moldovenești a fostului președinte al României, Traian Băsescu, nu poate zdruncina ansamblul relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova. Gribincea a declarat atunci că experți în domeniu spun că șansele ca acest decret să fie considerat anticonstituțional sunt foarte mari.

"Avem niște relații politice, dar și la nivel de societate, foarte intense, care nu cred că pot fi influențate foarte mult de acest decret", a declarat Mihai Gribincea în emisiunea de la Digi24, cu referire la decretul lui Dodon privind ridicarea cetățeniei moldovenești pentru Traian Băsescu.