Primarii din România au relații tot mai strânse cu primarii din R. Moldova. Acesta fapt s-a dovedit încă o dată în aceste zile la București, la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, acolo unde a participat și un grup de primari din Republica Moldova.

Primarul comunei Ciugud din județul Alba, George Damian, spune că este o normalitate ca primarii de pe ambele maluri ale Prutului să desfășoare proiecte comune și pledează pentru ideea de frăție și ajutor între frați. 

Noi după Revoluție ne uitam spre Vest și ne bucuram când un primar din Franța sau de undeva din Vestul Europei venea să ne sprijine cu o vizită sau cu o idee. Vizitele noastre sunt infinit mai importante în Republica Moldova pentru că mergem la frații noștri, vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, aceleași rădăcini, tradiții, avem același cânt, același plâns. Mi se pare normal ca noi să venim spre primarii din R.Moldova și să întreprindem împreună proiecte care să aducă o viață mai bună acolo. Pe de altă parte, plecăm de la ideea de frăție, ceea ce înseamnă să-ți ajuți fratele, indiferent cât și indiferent când. Frăția nu se măsoară în cât i-am dat, cât am primit, se măsoară doar în sentimente, credință, iubire și iertare. Putem să discutăm la infinit despre neînțelegeri, alte orientări, dar cred că este important să vedem esența”, a declarat Damian într-un interviu pentru CALM

Făcând referire la cele aproape o mie de grădinițe din Republica Moldova, instituții școlare, clădiri cu valoare arhitecturală și istorică, renovate de românia, și acele mii de studenți basarabeni care beneficiază de burse din partea statului român, primarul comunei Ciugud spune că întotdeauna se poate mai mult, însă este nevoie și de voință, dar și de multă cooperare.

„E ca și în familie, oricâți bani ai avea ai impresia că nu sunt destui. Întotdeauna crezi că problemele tale sunt mai mari decât ale celui de dincolo sau ale fratelui tău. Când însă mergem acolo și vedem ce se întâmplă înțelegem că ar trebui să ne reașezăm gândurile și viziunile. Sunt de acord și cred că ar trebui să dezvoltăm parteneriate. Să se finanțeze parteneriate între comunele din România și cele din Republica Moldova pentru că astfel se întăresc relațiile noastre de frăție, de prietenie, de colaborare și nu sunt doar niște bani trimiși acolo”, a adăugat Damian. 

Primarul comunei Săbăoani, din județul Neamț, România, Valeria Dascălu, spune că localitatea pe care o conduce este înfrățită cu localitatea Peresecina, din 2015. De atunci între cele două localități au avut loc schimburi de experiențe și vizite reciproce ale copiilor în cele două comune. Primarul susține că în România există „comune potente financiar și acestea, în primul rând, ar trebui să ajute”.

„...Prin intermediul Consiliilor județene care cunosc foarte bine capacitățile financiare ale fiecărei comunități ar trebui să se insiste pentru ca acestea să se înfrățească și să putem să-i ajutăm pe frații noștri de dincolo de Prut”, a conchis Valeria Dascălu.