Înaintea căderii Guvernului Sandu, au existat numeroase solicitări de la Bruxelles și București către Maia Sandu, ca aceasta să meargă să discute cu cei din PD înainte ca Guvernul să fie demis. Declarația a fost făcută de deputatul PUN Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„S-au făcut presiuni mari asupra Maiei Sandu să meargă la negocieri cu PD. S-au făcut și de la Bruxelles și de la București. S-a rugat să meargă la negocieri fie seara sau chiar dimineața (n.r. dimineața votării moțiunii), dacă mergea, eu cred că Guvernul Maia Sandu ar fi rămas. Cu acele garanții care, eventual, ar fi fost date PD-ului, dar lucrurile astea nu mai contau. Guvernul Maia Sandu ar fi putut merge în continuare cu concursul și ar fi fi ales un procuror general care ar fi fost convenabil tuturor părților implicate și cu pregătirea elegerilor anticipate”, a declarat Octavian Țîcu.

Acesta a mai specificat că „toate astea s-ar fi făcut pe fundalul inițierii anchetei în privința lui Igor Dodon și asta ar fi simplificat lucrurile foarte mult”, însă nici acum nu este tâziu dacă se găsește un consens din partea tuturor partidelor care își doresc integrarea europeană. 

„Atunci blocul ACUM și Partidul Democrat ar fi ieșit cu o imagine bună ambii și ar fi abordat alegerile anticipate cu multă încredere că cetățenii ar fi votat. Acum nu este târziu și acest lucru poate fi redresat, în condițiile în care se va găsi din toate părțile, inclusiv din Pro-Moldova, un consens în privința traseului de integrare europeană”, a conchis Țîcu.