Deputații au respins introducerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Declarația referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992, atunci când se împlinesc 28 de ani de la începerea războiului de pe Nistru.

Este o obligație morală a deputaților din Parlament să comemoreze printr-o declarație aceste evenimente”, a spus Igor Munteanu, din partea fracțiunii PPDA.

În schimb, atunci când a supus votului propunerea, speakerul Zinaida Greceanîi nu s-a abținut de la calificative.

Stimați colegi, cine este „pentru” a include acest subiect - declarație politică - rog să votați. Nu a întrunit numărul necesar de voturi”, a spus președinta Legislativului.

Pentru includerea acesteia pe ordinea de zi au votat doar 39 de deputați, printre care doar un singur parlamentar al fracțiunii PD - Ion Leucă, participant la lupte. În schimb, democratul Vasile Bîtcă, care au luptat, și el, în Războiul de pe Nistru, s-a abținut de la vot.

Ulterior, deputatul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a insistat pe audierea ministrului de externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi.

Îl mai invit o dată pe domnul Ciocoi în Parlament, în contextul comemorării evenimentelor din 1992. Ar fi omenește ca acesta să vină să dea explicații forului legislativ, dar mai cu seamă cetățenilor care au avut de pătimit”, a cerut acesta în plen.

Amintim că, ieri, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a anunțat, după ședința Biroului permanent al Legislativului, că deputații PD, Pavel Filip, Dumitru Diacov și Monica Babuc au refuzat includerea în ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului a unui subiect privind adoptarea Declarației referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992.

Detalii: Liderii PD au refuzat să voteze o declarație privind comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992

De precizat că, în 2017 deputații democrați și-au dat votul pentru o declarație care prevedea retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul țării, prevedere pe care o conține și Declarația propusă astăzi. Documentul a fost adoptat cu votul a 61 de deputați din fracțiunile PD, PLDM, PL și din grupul parlamentar al PPEM.