Președintele de onoare al Partidului Democrat susține că textul Declarației referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992, care a fost propusă spre includere în ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului de astăzi, este unul extremist. Desclarația a fost făcută ieri, 26 februarie, în cadrul unei emisiuni la postul Jurnal TV.

„Ieri (n.r. 25 februarie) mi-au transmis textul. Un text aproape extremist. Lucrul ăsta se face dinadins, ei (n.r. PPDA) ne-au dat nouă un text, lasă ei (n.r. PD) să spună că nu pot, da noi (n.r. PPDA) o să ieșim și o să spunem că ei (n.r. PD) nu vor (...) Noi nu suntem de 2 zile în politică, dacă vreți să faceți ceva, faceți ceva serios”, a declarat Diacov.

Deputatul democrat i-a mai acuzat pe inițiatorii declarației că fac din chestia asta „campanie electorală”, spunându-le că se comportă ca niște „copii”.

Amintim că ieri, deputații PD, Pavel Filip, Dumitru Diacov și Monica Babuc au refuzat includerea în ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului a unui subiect privind adoptarea unei Declarației referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992. 

Declarația prevedea faptul ca deputații să ceară retragerea necondiționată a tuturor trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit declarației, deputații constată cu mult regret că cetățenii RM din stânga Nistrului au fost făcuți ostaticii unui regim xenofob, corupt și autoritar, iar cetățenii R. Moldova din dreapta Nistrului au achitat costurile unui război hibrid, cu anexări de teritoriu și ruinarea celei mai indusrializate părți ale economiei naționale.

Printre altele, în declarație se mai spune că Parlamentul Republicii Moldova își reconfirmă atașamentul față de Apelurile cu privire la criteriile de democratizarea și principiile și condițiile demilitarizării zonei transnistrene, adoptate prin Hotărârea Nr.117 a Parlamentului din 10 iunie 2005 și nu va admite ca regimul din stânga Nistrului să încalce, demonstrativ și sistematic, drepturile fundamentale ale locuitorilor din regiune, în special a celora cu cetățenia R. Moldova.

Detalii: Liderii PD au refuzat să voteze o declarație privind comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992