Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat într-un comunicat oficial că ministrul Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov, desfășurată în marja celei de-a 43-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Întrevederea a fost de fapt o întâlnire pe hol, cerșită, se pare, de Aureliu Ciocoi de la Serghei Lavrov după ce acesta a ieșit de la o discuție oficială.

Ce doi ar fi discutat subiecte actuale și au confirmat că sunt disponibili pentru un dialog de interes reciproc, s-au discutat acțiunile bilaterale pentru anul curent, iar la sfârșit Ciocoi i-a transmis lui Lavrov invitația de a vizita Republica Moldova.

Comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova a transmis un mesaj foarte sec - Lavrov s-a întâlnit cu ministrul de Externe și Integrare Europeană a RM, Aureliu Ciocoi.

Aceste fraze diplomatice, lipsite parcă de un conținut informativ, nu spun nimic la prima vedere, există însă detalii ce comunică mult mai mult decât niște enunțuri comune. MAEIE-ul de la Chișinău a ales să spună că cei doi omologi au avut o „întrevedere”, iar MAE-ul de la Moscova a scris sec - „Lavrov s-a întâlnit cu Ciocoi”, nimic mai mult.

Un alt detaliu elocvent este că MAEIE-ul a ales să publice o singură poză, în care Ciocoi apare parcă un pic înclinat spre Lavrov, făcută într-un anturaj neclar, în fața unor geamuri. De fapt poza publicată de MAEIE este decupată, pentru ca să prezinte doar siluetele celor doi. Poza publicată de MAE-ul de la Moscova explică anturajul - Lavrov stă relaxat pe o canapea, iar Ciocoi pe un scaun, cel mai probabil adus pe hol pentru ca cei doi să poată sta față în față, s-a creat iluzia unei întrevederi tet-a-tet.

MAE-ul de la Moscova a mai publicat o poză, o imagine pe care nu a publicat-o MAEIE-ul nostru. Este vorba despre momentul întâlnirii celor doi omologi. Vedem de fapt că Ciocoi l-a așteptat pe Lavrov în holul edificiului, la ușa încăperii în care ministrul rus de Externe a avut o întrevederea oficială, oficială pe bune, și nu o simplă întâlnire în culoare. Cei doi își dau mâna privindu-se reciproc, Lavrov parcă luat prin surprindere de apariția lui Ciocoi. Poza este făcută dintr-un unghi nespecific pozelor de protocol, de parcă fotograful se grăbea să nu rateze momentul. De exemplul, în marja aceluiași eveniment, Lavrov a avut mai multe întrevederi și discuții oficiale. De exemplu, cu omologul său din Republica Cipru, Lavrov s-a văzut într-un birou, stând față în față la masa de negocieri, în prezența persoanelor din aparat, iar la final au făcut o poză protocolară, unde cei doi privesc spre obiectiv zâmbind și strângându-și mâinile. Deducem că MAEIE-ul de la Chișinău conferă spirit oficial unor întâlniri de culoar, de coridor, în pauză, când demnitarii sau miniștrii merg spre bufet, la veceu sau la alte întrevederi cu adevărat importante.

Nu este singurul exemplu de diplomație de culoare. Președintele Republicii Moldova a arătat un master-class în acest sens. La Conferința pentru Securitate de la Munchen, Dodon s-a văzut pe coridor și a schimbat câteva cuvinte cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Dodon nu a ezitat să aibă un fotograf în apropiere și să expună aceste întâlniri în spațiul public. Dodon s-a pozat cu Macron și la Ierusalim la conferința dedicată Holocaustului. Întâlnirea în sine este firească, chiar dacă nu a avut mare însemnătate pentru Republica Moldova, deranjantă este pornirea narcisică a lui Dodon de a se afișa în compania unor mari demnitari. 

Analistul român Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la Bucureşti consideră că aceste comportamente sunt parte a unei diplomații selfie de cea mai proastă calitate.

„Nu știu dacă ați văzut vreo poză cu Emmanuel Macron, fie la Ierusalim sau la München, în care să se uite la aparatul de pozat măcar, nu spun să aibă o postură de întâlnire. Pur și simplu avem o diplomație selfie de cea mai proastă calitate, care nu face decât să izoleze pe președintele Republicii Moldova și, pe cale de consecință, chiar Republica Moldova.

Eu cred că aici e zona cea mai dramatică a acestui tip de comportament al lui unui om cu adevărat care se simte izolat, respins și cu care nu mai vorbește nimeni. E un gest de disperare, e o chestiune care exhibă anumite probleme individuale de neprezentare, or acestea sunt detrimentale pentru stat, niciodată nu ai voie să îți exhibi vulnerabilitățile și problemele. Din contra, o întâlnire, o discuție în marja unei conferințe internaționale, a unei reuniuni multinaționale se stabilește dinainte, sunt reguli care sunt transmise. Și cu președintele României în marja Adunării Generale a ONU a procedat exact la fel, cu poze luate pe un culoar unde președintele a acceptat să stea de vorbă cu el, să schimbe două vorbe, fără a avea o prezență oficială”, a declarat Chifu pentru Radio Europa Liberă.