Deputații PD, Pavel Filip, Dumitru Diacov și Monica Babuc au refuzat includerea în ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului a unui subiect privind adoptarea unei Declarației referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992. Despre aceasta anunță președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook, după ședința Biroului permanent al Legislativului.

„Deputații PD, Pavel Filip, Dumitru Diacov și Monica Babuc au refuzat includerea în ordinea de zi chestiuni privind adoptarea unei Declarații referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992, când separatiștii și Federația Rusă au declanșat un conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Tartarul politic în forma de îmbrățișările sufocante ale lui Dodon este tot mai aproape pentru formațiunea, care încă se numește Partidul Democrat”, scrie Slusari.

DESCHIDE.MD a intrat în posesia Declarației care prevede „Poziția deputaților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie, 1992 în procesul de reintegrare teritorială a țării”.

Declarație relatează, în primul rând, despre armistițiul semnat de președinții R. Moldova și Federația Rusă la Moscova, la 21 iulie 1992, care a înghețat operațiunile militare, dar nu a eliminat motivul original al tentativei de a submina independența Republicii Moldova prin reinventarea unei așa-zise ”statalități transnistrene”, la Tiraspol, ca o agonie a statului sovietic. Potrivit declarației, deputații constată cu mult regret că cetățenii RM din stânga Nistrului au fost făcuți ostaticii unui regim xenofob, corupt și autoritar, iar cetățenii R. Moldova din dreapta Nistrului au achitat costurile unui război hibrid, cu anexări de teritoriu și ruinarea celei mai indusrializate părți ale economiei naționale. Politica de sponsorizare directă a regimului secesionist practicată de Federația Rusă în această regiune a R. Moldova este însoțită de o politică agresivă de pașaportizare a populației prin proceduri simplificate și extra-scurte de acordare a cetățeniei ruse și o campanie brutală de spălare a creierelor și rusificare a spațiului public.

În textul declarației se mai menționează că deputații Parlamentului R. Moldova constată că prevederile  Acordului din 21 iulie 1992 au fost, din start, și continuă să fie grav încălcate de regimul separatist. 

Printre altele, în declarație se mai spune că Parlamentul Republicii Moldova își reconfirmă atașamentul față de Apelurile cu privire la criteriile de democratizarea și principiile și condițiile demilitarizării zonei transnistrene, adoptate prin Hotărârea Nr.117 a Parlamentului din 10 iunie 2005 și nu va admite ca regimul din stânga Nistrului să încalce, demonstrativ și sistematic, drepturile fundamentale ale locuitorilor din regiune, în special a celora cu cetățenia R. Moldova.

Declarația mai prevede faptul ca deputații să ceară retragerea necondiționată a tuturor trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova și înlocuirea actualei misiuni de pacificare cu o Misiune civilă sub egida unei organizații internaționale și să solicite comunității internaționale susținere în vederea demilitarizării regiunii transnistrene și orientării eforturilor depuse de mediatori în vederea lichidării consecințelor secesiuni.

Am încercat să luăm reacții de la deputații democrați, referitor la refuzul acestora de a susține adoptarea unei Declarației referitoare la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992.

Contactată de DESCHIDE.MD, Monica Babuc a declarat că „PD-ul nu acceptă în raport cu comemorarea războiului de pe Nistru jocuri de-a „Cine-i primul”!”

„Memoria victimelor conflictului transnistrean și respectul pentru veteranii acestuia solicită acțiuni concrete care au caracter profund și exclud superficialitatile declarative. PDM are, și a avut întotdeauna, o agendă clară de realizări, dar și manifestări publice legate de acest eveniment pe care o vom urma cu strictețe și în acest an. Învinuirile colegilor noștri din Legislativ, care ne solicită din mers susținerea unor declarații, despre care nu am discutat suficient, ne face să considerăm că nu faptele concrete și atitudinea plină de respect pentru veterani contează pentru ei, ci asigurarea opiniei publice că anume dânșii sunt unicii, și primii, veniți să exprime opiniile pertinente și adevărate despre această drama a poporului nostru”, a comentat Monica Babuc pentru DESCHIDE.MD.

Am încercat să luăm legătura și cu democrații Dumitru Diacov și Pavel Filip pentru o reacție, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon. 

De precizat că, în 2017 deputații democrați și-au dat votul pentru o declarație care prevedea retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul țării. Documentul a fost adoptat cu votul a 61 de deputați din fracțiunile PD, PLDM, PL și din grupul parlamentar al PPEM.

Atunci Parlamentul a făcut apel către Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova și a cerut Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze, prin orice mijloc pe care îl au la dispoziţie, adoptarea unei Rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul R. Moldova.

În cadrul acelei ședințe din 21 iulie 2017, Dumitru Diacov declara că documentul este unul „echilibrat”, „reconfirmă statutul de neutralitate a Republicii Moldova”, și este o declarație „care să trezească un fir de consolidare în țara noastră”.