Deputatul Iurie Reniță a primit un răspuns oficial de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), semnat de Președintele acestei instituții, Andrei Tinu, la solicitarea trimisă la sfârșitul lunii ianuarie, prin care a cerut identificarea unei soluții rapide pentru urgentarea examinării dosarelor de redobândire a cetățeniei române.

În răspunsul primit Autoritatea menționează că, în continuare, caută cele mai bune soluții pentru optimizarea procedurilor de lucru la nivelul instituției care să conducă la diminuarea timpului de așteptare pentru cetățenii R. Moldova care își doresc redobândirea cetățeniei române.

Unul dintre motivele care a dus la un ritm mai slab în desfășurarea activității ANC este deficiența de personal. 

„Cu o structură având mai puțin de 100 de angajați, ANC a gestionat în toată această perioadă peste 100.000 de dosare de cetățenie anual. Deficiența de personal existent, încă de la înființare, a dus la sincope în desfășurarea activității odată cu creșterea volumului de activitate la nivelul Autorității (...) Într-o zi normală de lucru, instituția noastră primește spre competentă soluționare o medie de 350 petiții și înregistrează aproximativ 450 dosare de cetățenie. Fiecărui membru al Comisiei pentru Cetățenie îi sunt distribuite săptămânal spre analiză și rezolvare în medie 400-450 dosare de cetățenie”, se arată în răspunsul președintelui ANC.

Pentru fluidizarea procedurilor de exqaminare și acordare a cetățeniei române Autoritatea are două soluții viabile: o mărime a schemei de personal prin adecvarea ei la volumul de activitate al instituției și o modificare a Legii nr. 21 / 1991 a cetățeniei române și a actelor normative a subsecvente în sensul optimizării procedurilor de lucru, a termenelor și redimensionarea Comisiei pentru Cetățenie pentru a putea face față fluxului procedural și numărului mare de dosare aflate în examinare. 

Ambele soluții exced însă competențele instituționale ale ANC, și deși instituția a întreprins în fiecare an numeroase demersuri pe lângă Ministerul Justiției, în coordonarea căruia se află Autoritatea, până în prezent acestora nu li s-a dat curs în sens favorabil. 

Iurie Reniță se află, în continuare, în așteptarea răspunsului de la Cătălin Predoiu, Ministrul român al Justiției, și a Prim-ministrului României

Vezi și: DOC // Iurie Reniță pune pe masa guvernului de la București problemele obținerii cetățeniei românești

Foto doc: Facebook / Iurie Reniță