Hotărârea Curții Constituționale prin care a fost simplificată procedura de înregistrare a partidelor politice trezește anumite îngrijorări, iar Parlamentul trebuie de urgență să intervină pentru a da o claritate. De această părere este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Contactat de reporterul Deschide.MD, fostul șef al CEC a menționat că, atât timp cât nu există o claritate privind noile condiții de înregistrare a formațiunilor politice, există riscul ca Agenția Servicii Publice să înregistreze partide formate dintr-un singur om.

Aceste limitări nu au forță automată, trebuie să intervină Parlamentul asupra lor, să modifice legea. Până atunci, Agenția Serviciilor Publice va avea o dificultate la aplicarea acestei legi pentru că normele sunt declarate neconstituționale... Sigur că noi putem să ne trezim în situația în care vor fi înregistrate partide la inițiativa a câtorva persoane, pentru o anumită localitate, ceea ce într-adevăr trezește îngrijorare. Anularea acestor norme crează un vacuum. Nu este clar cum vor fi aplicate aceste norme și, probabil, Parlamentul va trebui în mod rapid să dea o claritate. Altfel puten să ne trezim că la ASP vor fi înregistrate partide în număr de o persoană, două persoane, partide regionale care, până în prezent, noi nu am avut niciodată”, susține Iurie Ciocan.

Un alt aspect care ar trebui luat în considerație, spune expertul în legislația electorală, ține de domeniul finanțării partidelor politice din bugetul de stat. Potrivit fostului șef al CEC, statul este îndreptățit să stabilească anumite condiții de înregistrare a acestor partide, „oricare ar fi ele”.

În momentul în care norma este declarată neconstituțională, ea nu poate fi aplicată, iar Parlamentul este obligat această normă s-o excludă din lege și să vină cu anumite clarificări de aplicare – cum urmează să fie înregistrate partidele politice... Și așa avem multe partide. La alegeri participă cel mult 20-21 de partide dintre cele circa 50. Deci, avem partide amorfe, dar ele există. Riscăm să avem partide «unui singur om» care va pretinde că poate merge în alegeri și să obțină voturi, inclusiv finanțare din bugetul de stat. Aici sunt necesare clarificări, pentru că la mijloc avem banii bugetari”, a precizat Ciocan.

Totodată, întrebat dacă Parlamentul, pentru a elimina din registru „partidele expirate”, ar putea să recurgă la o reîngestrare a formațiunilor politice, așa cum s-a procedat în anul 1998, ex-președintele CEC a spus că astfel de situație ar putea avea loc, însă sunt importante regulile după care va fi efectuată această reevaluare.

Amintim că Înalta Curte a declarat drept neconstituționale prevederile Legii privind partidele politice, potrivit cărora, la depunerea documentelor pentru înregistrarea formațiunii se prezintă actul de constituire însoţit de lista membrilor partidului politic, al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii, dar și faptul că la momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate.

Detalii: Curtea Constituțională simplifică procedura de înregistrare a partidelor politice