Procurorul Andrei Baeșu, cel care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care și cel în care figurează fostul primar de Orhei, Ilan Șor, dar și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a demisionat. Materialele acestora au fost repartizate altor acuzatori de stat. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Baeșu și-a dat demisia la finele lunii ianuarie, astfel că de dosarul penal în care este învinuit liderul Partidului „Șor” se va ocupa în continuare Anatol Ciuleacu, procuror în cadrul oficiului Sud al Procuraturii Anticorpție. 

În schimb, dosarul penal al lui Veaceslav Platon va fi anchetat de un grup de procurori, printre care și procurorul Procuraturii Anticorupție Alexandru Cernei.  

Cernei este acuzatorul care a decis să nu deschidă o anchetă pentru a investiga sursele de finanțare a Partidului Socialiștilor, în perioada 2016-2019.

Detalii: (DOC) Dosarul finanțării PSRM // Igor Dodon trebuia să fie audiat în calitate de bănuit

Același procuror urma să îl audieze, în octombrie 2019, pe Vlad Plahotniuc, bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Acesta a mai gestionat dosarul fostului prim-viceprocuror Andrei Pântea, învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

La începutul lunii februarie, Deschide.MD scria, referindu-se la sursele proprii, că doi procurori anticorupție au demisionat din organele procuraturii, iar alți trei urmează să plece în timpul apropiat.

Detalii: Doi procurori anticorupție și-au dat demisia din organele procuraturii. Urmează alții trei

Vezi și: PG ar fi somat 4 procurori anticorupție să plece din sistem. Motivul - dosarele fabricate